ДЕЦА ЋЕ СЕ ИГРАТИ РОДНО НЕУТРАЛНИМ ИГРАЧKАМА

IZBOR IZ ŠTAMPE SVET VESTI


Играчке су постале средство за борбу против стереотипа и предрасуда, па се све више иде ка томе да буду родно неутралне

Холандска министарка образовања, културе и науке Ингрид ван Енгелсховен тражила је обустављање производње играчака које подржавају стереотипе и предрасуде, а уместо тога, производњу родно неутралних играчака.

У Француској је већ ступила на снагу политика да играчке морају да буду родно неутралне, па у овој земљи више неће смети да постоје одвојена одељења за дечаке и девојчице у продавницама играчака.

Kомпанија „Мател“ која производи најпознатију луткицу, Барбику, прва је представила и родно неутралну лутку.

Ова лутка се добија у паковању са различитом опремом, како би деца сама могла да бирају какву ће имати косу, одећу, да ли ће изгледати попут принцезе или неће бити баш превише женствена… Другим речима, лутка може да буде дечак, девојчица, обоје или ниједно од то двоје.

Родно неутрална лутка на први поглед не одаје пол – усне нису пуне, трепавице нису предуге, нема ни груди попут Барбике, а ни широка рамена каква има Kен. Свака од ових луткица изгледа као седмогодишње дете кратке косе, а онда деца могу да је другачије „опреме“ по жељи.

Већ годинама родитељи миленијанци покушавају да „окруже“ децу родно неутралним играчкама и науче их да розе није само за девојчице, а плаво није само за дечаке.

У складу са тим, купују девојчицама и играчке „хемијске лабораторије“ и друге ствари које би могле да их заинтересују за науку или математику, а такве играчке су обично категорисане „за дечаке“.

С озбиром на то, ланац продавница Таргет је још 2015. године елиминисао родно одвојена одељења, а исте године је „Дизни“ укинуо етикете за дечаке и за девојчице са својих костима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.