DANAS OTVARANJE 19 INTERFERA

APATIN DRUŠTVO KULTURA SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Internacionalni festival reportaže i medija – INTERFER Zlatna NIKA – predstavlja jedinstveni medijski skup u svetu i zemlji posvećen najlepšem i najtežem novinarskom žanru – reportaži.
Ona predstavlja najviši domet žurnalistike i najšire polje novinarskih ostvarenja. Festival predstavlja medijsku platformu za godišnju smotru najupečatljivijih priča. Hrabrost, istina, autentičnost, osobeni stil i društveni uticaj oduvek su bili vodeće vrednosti i konačni cilj novinarstva, samim tim i Festivala. Otuda INTERFER nastoji da afirmiše sve ono najbolje što novinarstvo i reportaža predstavljaju u medijima danas.Više od jedne decenije Festival okuplja najuvaženije novinare i autore na jednom mestu gde mogu da razmenjuju svoje ideje i iskustva, poglede i razmišljanja. U okviru takmičarskih kategorija, koje uključuju televizijsku, novinsku, radijsku i foto reportažu, žiri bira i nagrađuje dela koja svojom autentičnošću zaslužuju medijsku pažnju i doprinose afirmaciji ovog žanra.

I ove godine Festival posebnu pažnju posvećuje društvenom aktivizmu i nagrađuje reportaže koje svojom upečatljivošću doprinose afirmaciji ljudskih vrednosti i socialnog angažovanja, doprinoseći tako stvaranju odgovornijeg društva. Autore najboljih radova na INTEFER-u očekuju nagrade, kao i Grand Prix statua Zlatna Nika. Simbol pobede i trijumfa, ponosno izazivajući vreme, strah i nepravdu, Boginja Nika je ujedno i zastitnica Apatina, grada koji je proslavio milenijum svoga postojanja. Banja Junaković, u kojoj se održava festival, jedna je od najlepših banja u regionu, oaza zdravlja, rekreacije i sporta, te savršeno mesto susreta medijskih stvaralaca.

Od ove godine suorganizator je ponovo i grad Sombor, jedan od najlepših vojvođanskih i srpskih gradova, koji će takođe biti domaćin INTERFER-a. Danas je i zvanično objavljena selekcija najboljih radova u svih pet kategorija reportaže koja je objavljena u nedeljniku Novi glas komune i na sajtu interfera www.interfer.rs.Sponzori festivala su opštine Apatin i Sombor, UNS, Apatinska pivara, Džimi komerc Apatin, Banja Junaković, Aluplast Apatin, Mesne zajednice apatinske opštine, JKP Naš dom, AD JEdinstvo, Regionalna privredna komora Sombor, Dom za stare i penzionere Apatin, a generalni medijski sponzori i domaćini su TV Apatin i Novi gals komune.
Na 19. INTERFER-u 2014. Internacionalnom festivalu reportaže i medija koji će se ove godine održati od 3. do 6. oktobra u Apatinu i Somboru, biće organizovana tribina na temu poštovanja etike u medijima danas.
Novinarski tekstovi se danas forsiraju sve laganijeg sadržaja, pitkije i nisu u skladu sa novinarskom etikom. Stoga će u okviru festivala Udruženje novinara Srbije, zajedno sa kolegama iz Saveta za štampu, organizovati tribinu na temu poštovanja etike u medijima danas.

PROGRAM FESTIVALA 19. INTERFER-a

03. 10. 2014. / petak
15:00 Dolazak i smeštaj gostiju u Banju Junaković, Apatin
17:00 Izložba najboljih fotografija INTERFER 2014. u Galeriji Meander, Apatin
17:30 Polazak učesnika organizovanim prevozom u Sombor
18:00 Otvaranje izložbe slika u čast Save Stojkova, Sombor
18:30 Svečani prijem kod gradonačelnika Sombora
19:00 Svečano otvaranje 19. INTERFER-a u zgradi Županije, Sombor
Prezentacija najboljih radova iz Selekcije ovogodišnjeg INTERFER-a
Koktel dobrodošlice u svečanoj sali
Dodela godišnjih i specijalnih nagrada
21:00 Potvratak organizovanim prevozom u Apatin, večera u Banji Junaković

04. 10. 2014. / subota
________________________________________________________________
10:00 Prezentacija najboljih radova ovogodišnje selekcije 19. INTERFER-a, Banja Junaković, Apatin
12:00 Organizovani polazak na panoramsko razgledanje grada sa vodičem (obilazi se: međunarodna Marina, novi Pristan, hram na Dunavu, Trg Nikole Tesle, Glavna ulica, Crna Madona…)
14:00 Obilazak brodićem „Apatinka“ rezervata prirode Gornjeg Podunavlja
16:00 Novinska tribina „Etika u medijima“, govore: Petar Jeremić, predsednik izvršnog odbora UNS-a i član Saveta za štampu Gordana Novaković, generalna sekretarka Saveta za štampu, Dušan Telesković, urednik u listu Politika Stojan Marković, član Saveta za štampu.
19:00 Svečana večera u Banju Junaković i druženje novinara
20:00 Revijalno takmičenje učesnika INTERFER-a u kuglanju, Banja Junaković

05. 10. 2014. / nedelja
________________________________________________________________
10:00 Prezentacija najboljih radova ovogodišnje selekcije 19. INTERFER-a, Banja Junaković, Apatin
11:00 Koktel u Galeriji Meander, Apatin (pored dvorane Kulturnog centra)
12:00 Svečana ceremonija dodele nagrada 19. INTERFER-a 2014. Dvorana Kulturnog centra Apatin, sa predstavnicima Sombora
14:00 Koktel, intervjui i razgovori sa laureatima u Narodnoj biblioteci
14:00 Saopštenje medijima i agencijama povodom završetka 19. INTERFER-a

06. 10. 2014. / ponedeljak
________________________________________________________________
10:00 Konferencija za štampu povodom dodeljenih nagrada INTERFER-a
11:00 Medijska prezentacija najboljih radova sa festivala u Banji Junaković, Apatin i Somboru

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *