CRVENI KRST IZ APATINA ORGANIZOVAO PREDAVANJE NA TEMU PRUŽANJA PRVE POMOĆI

APATIN DRUŠTVO VESTI

Crveni krst iz Apatina organizovao je u Velikoj sali Skupštine opštine korisno predavanje za radnike Opštinske uprave na temu pružanja prve pomoći, a prisutni su bili i volonteri Kancelarije za mlade opštine Apatin.

Predavači su bili dr Tanja Nikitović i dr Rudolf Rang, lekari Doma zdravlja, koji su predočili značaj pružanja prve pomoći, koja obuhvata skup mera i postupaka kojima se spasava život i sprečava dalje pogoršenje zdravlja povređenih i obolelih osoba, a volonterke Crvenog krsta izvele su nekoliko pokaznih vežbi kojima su prikazane najčešće povrede.

BenQ Digital Camera

Prema rečima Slavka Jerkovića, šefa službe zajedničkih poslova, zaduženog za poslove bezbednosti i zdravlja na radu, predavanje je organizovano u skladu sa Zakonom o bezbednosti i zdravlja na radu kojim se uređuje sprovođenje i unapređivanje bezbednosti i zdravlja na radu lica koja učestvuju u radnim procesima, kao i lica koja se zateknu u radnoj okolini, radi sprečavanja povreda na radu, profesionalnih oboljenja i oboljenja u vezi sa radom.

jerkovic slavko

Dr Rang govorio je o osnovnim ciljevima prve pomoći, kao što su: otklanjanje uzroka koji ugrožavaju život povređenih i obolelih osoba, vraćanje unesrećenih lica u život, njihovo zbrinjavanje, obezbeđivanje optimalnog transporta i drugo, te o sredstvima za pružanje prve pomoći.

BenQ Digital Camera
Dr Nikitović govorila je o trijaži, koja predstavlja razvrstavanje povređenih i obolelih osoba u odgovarajuće grupe, a od zavisnosti od vrste povreda, vrste i hitnosti potrebnih mera prve i stručne medicinske pomoći i na osnovu vrste i hitnosti transporta, postoje četiri reda hitnosti za ukazivanje prve pomoći.

dr Nikitovic Tanja

Veselin Mašić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *