АВГАНИСТАНАЦ ПОСТАО ПРВИ ИЗБЕГЛИЦА ПРЕДУЗЕТНИК У СРБИЈИ

APATIN IZBOR IZ ŠTAMPE SOMBOR SRBIJA VESTI

Четрдесетогодишњи Авганистанац, који се у Србији налази готово три године, постао је прва избеглица предузетник, саопштио је Центар за помоћ тражиоцима азила.

Авганистанац, који говори седам језика, азил у Србији добио је у поступку у којем су га заступали правници АПЦ, уз чију помоћ је остварио и право да оснује предузетничку радњу за пружање услуга превођења.

“У Србији је скоро три године и све време му је АПЦ пружао правну помоћ и подршку – од остварења права на личну карту, права на рад, добијања азила, а онда и личне радне дозволе за самозапошљавање, те започињања сопственог бизниса и уписа предузетничке радње у Агенцију за привредне регистре Републике Србије”, наводи се у саопштењу.

АПЦ је додао да је он Авганистан напустио веома млад, да се враћао неколико пута и покушавао да остане, али је због проблема везаних за освету, отимање имовине, као и прогон од талибана који су му угрожавали живот, одлучио да дефинитивно пронађе дом на неком сигурном месту и да је одабрао Србију.

“Живи као подстанар, одлично се слаже са станодавцем, успоставља пријатељства, овладао је основама српског језика, а људи га јако цене. У Авганистану има породицу, жену и петоро деце и машта да их доведе у Србију, јер сада, пошто је добио азил, има право на спајање породице. Kроз самозапошљавање, концепт интеграције добија одрживу димензију, јер избеглице нису на терету друштва и државе већ у стању да сами сносе сопствене трошкове, плаћају порезе и доприносе држави, те постану пуноправни грађани нашег друштва”, навела је та организација.

Центар за заштиту и помоћ тражиоцима азила је локална непрофитна огранизација која од настанка азила у Србији пружа правну, психосоцијалну и интеграцијску помоћ азилантима и избеглим лицима у Србији.
Аутор: Бета

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.