APATINSKI RODITELJI ĆE IPAK MOĆI DA UPIŠU NEVAKCINISANU DECU U ŠKOLU

APATIN DRUŠTVO VESTI

Već duže vreme vode se polemike oko vakcinacije dece. Jedni su za, drugi protiv. Roditelje koji ne žele da vakcinišu svoje dete nemoguće je na to naterati i osim novčane kazne koja nije neznatna i iznosi do 150.000 dinara neki drugi vid kažnjavanja ne postoji.

Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koji je donesen prethodne godine, propisao je iznos od 150.000 ukoliko se odbije obavezna imunizacija, tj. vakcinacija.

Tragom ove teme kontaktirali smo apatinski Dom Zdravlja i razgovarali sa nadležnima koji su za naš radio rekli da je u Apatinu pokrivenost kada je u pitanju obavezna vakcinacija dece samo 44% i da ne postoji način da roditelje koji ne žele da im deca budu vakcinisana na to i nateraju. Zato se ovakvi slučajevi prijavljuju Centru za socijalni rad.

Po poslednjim podacima “Batuta”, iz 2015. godine, situacija je alarmantna, jer je obuhvat prve doze vakcine MMR -om pao na 84 odsto, dok je za revakcinaciju nešto viši i iznosi 87,5 odsto. Recimo, samo u u Beogradu čak jedna trećina dece sada nije primila prvu dozu MMR vakcine (male boginje, zauške, rubeole).

Vakcinacija je i prema prethodnom Zakonu bila obavezna za svu decu, samo su kazne za nepoštovanje istog bile znatno niže, od 20.000-50.000 dinara, a bilo je priče i o mogućnosti da deca koja nisu vakcinisana neće moći da budu upisana u osnovnu školu, jer bi predstavljala opasnost po ostalu decu.

Inače, u Zakonu o zaštiti stanovništva sprečavanje obavezne imunizacije smatra se prekršajem.

Međutim, postoji pravni “vakum” u zakonu, te će iz tog razloga ova deca ipak moći da se upišu u osnovnu školu. U Srbiji su na snazi dva zakona međusobno povezana. Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti nevakcinisana deca ne mogu da se upišu u osnovnu školu. Nasuprot tome je  Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, po kome je osnovna škola obavezna za svu decu.

Zbog ove situacije, praktično ne postoji način da se spreči nevakcinisano dete da pohađa osnovnu školu.

Ova pravila možda i ne bi izazvala paniku među roditeljima, da nam kako nezvanično saznajemo, ne prete epidemije već zaboravljenih bolesti, na primer malih boginja, koja recimo traje u susednoj nam Rumuniji.