POVELJA GRADA SOMBORA PROFESORU GITARE MIROSLAVU STOJISAVLJEVIĆU

DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Gradonačelnica Sombora, Dušanka Golubović, uručila je Povelju grada dr Miroslavu Stojisavljeviću, profesoru gitare u Muzičkoj školi „Petar Konjović“, za dostignuća i afirmaciju grada u 2016. godini. Zahvalnice su dodeljene mnogim ustanovama i pojedincima, a među njima je naš proslavljeni košarkaš Nikola Jokić.

Nizom svečanosti, Sombor je juče obeležio Dan grada, 17. februar. Svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu prisustvovale su delegacije iz Kišpešte, Baje (Mađarska), Velesa (Makednonija), Mojkovca, opštine Zvečan, Subotice, Osijeka i Belog Manastira (Hrvatska), zatim Apatina i Kule. Sombor je status slobodnog kraljevskog grada stekao pre 268 godine, odnosno 17. februara 1749. godine, kada je austrougarska carica Marija Terezija potpisala privilegijalno pismo. U vremenu između dva svetska rata Sombor je izgubio status grada, da bi mu odlukom Vlade Republike Srbije, odnosno usvajanjem zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, status bio vraćen 2008. godine.
Povodom svečanosti, ustanove kulture KC „Laza Kostić“, Galerija „Milan Konjović“ i Gradski muzej otvorile su svoje galerijske prostore i omogućile građanima da vide pripremljene postavke koje svedoče o bogatoj prošlosti, ali su temelji sadašnjosti i budućnosti.Na sceni ovdašnjeg teatra odigrana je besplatna predstava „Doktor Nušić“.

1