APATIN POSTAJE ČLAN DUNAVSKO-PANONSKE MIKROREGIJE

APATIN DRUŠTVO EKONOMIJA SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA
SOMBOR- Dvodnevna konferencija o realizaciji Dunavske strategije u regionu, održana je u Skupštini grada Sombora.Okončana je potpisivanjem Sporazuma o formiranju Dunavsko-panonske mikroregije, a potpisnici su: Sombor, Apatin, Baja, Mohač, Osijek, Beli Manastir i Bač Kiškun- županija.
Prvog dana konferencije predstavnici gradova mikroregije predstavili su svoje želje i mogućnosti, a među gotovo pedeset ideja dominirali su turizam i infrastruktura. Apatin je predstavljao potpredsednik opštine, Miodrag Bakić koji je upoznao učesnike konferencije  sa projektima marine, pristaništa, luke, velnese centra, ali i predloga za izgradnju kajak-kanu staze.
Predstavnici Mohača su ukazali na bitnost 65 miliona vrednog mosta koji bi spojio dva dela grada, ali i najbitnijih međunarodnih drumskih saobraćajnica. Osiječani su se fokusirali na kandidaturu za Evropsku prestonicu kulture, dok je Baja svoje predstavljanje mahom vezala za eko i gastro turizam (riblja čorba, kobasicijada, vinogorje…). Predstavnici Baje su partnere upoznali i sa infrastukturnim poduhvatom izgradnje pristaništa na Dunavu, te osposobljavanjem prelaza Hercegsantovo za kamionski saobraćaj. Predstavljanje Belog Manastira je bilo mahom vezano za gastro i etno turizam, te velik broj priznatih manifestacija. Prezentacija somborskih projekata bila je fokusirana na preko potrebnu revitalizaciju putne i vodne infrastrukture.
Saša Todorović, gradonačelnik Sombora,izjavio je „da izuzetna čast što je ukazana prilika da organizuje samit gradova, koji su se orijentisali na ono što nas veže, zanemarujući bilo kakve razlike“.
– U prethodnom periodu posvetili smo mnogo energije i vremena da dođemo do ovog Sporazuma kao prvog koraka u daljoj saradnji. Imali smo živu komunikaciju i razgovore sa prijateljskim gradovima iz okruženja, a to su – grad Baja, grad Osijek, županija Bač Kiškun, grad Beli Manastir, grad Mohač i opština Apatin. U tim pregovorima došli smo do sporazuma pod nazivom: „Stvaranje institucionalne saradnje unutar mikroregije sa ciljem zajedničkog nastupa pri implementaciji prioritetnih pitanja strategije razvoja Dunavske regije“ – rekao je Todorović i izrazio nadu da će „Sporazum biti samo prvi korak ka zajedničkom nastupu u mikroregiji i razvoju ekonomske strategije“.
Šandor Rauš , predsednik Skupštine županije Bač-Kiškun, se zahvalio domaćinima na odličnoj organizaciji i rekao kako je saradnja tri naroda i tri države nešto na čemu treba raditi i insistirati.
-Gradovi iz Mađarske, Baja i Mohač, već su dugogodišnji članovi EU, Osijek i Beli Manastir su iz Hrvatske koja je nedavno primljena u članstvo EU, a grad Sombor i opština Apatin su na putu da postanu njen deo – kazao je Rauš i izrazio nadu da će ovaj sporazum biti prvi u nizu, koji će približiti gradove, njihove stanovnike i države.
Sa Konferencija  o dunavskoj strategiji