ŠKOLICA NA NOVOM TRGU

APATIN DRUŠTVO FOTO SRBIJA VESTI VOJVODINA ZANIMLJIVOSTI

APATIN-Još jedna zanimljivost sa novog trga u Apatinu,u toku je montiranje parkovskog mobilijara a danas je postavljen i teren za igricu “Školica” .Teren za ovu skoro zaboravljenu igru donirala je Prokredit banka i on će obradovati naše najmladje sugradjane u dolazećim prolećnim danima.Teren za “Školicu” je izradjen od reciklirane gume , bezbedan je  za upotrebu i može se preseliti ukoliko za to postoji potreba. 

Školica:Dečija igra koju smo nekada skoro svi  igrali i koja je danas nažalost skoro zaboravljena.Pravila igre su da se po brojevima skače jednom ili sa obe noge, dok se na vrhu uz mali predah okreće i vraća nazad. Ide se redom, baca se kreda ili neki kamenčić koji se u povratku pokupi i vrati na početak i kasnije  ponovo baca na broj više. Ukoliko sa početka ne baci na broj do kojeg je stigao, sledeći igrač preuzima red za bacanje. Pravila nisu ista svuda, ali bitna je poenta. Jačanje mišića, igranje, skakutanje, i na kraju  druženje.

Teren za školicu , Trg Nikola Tesla , Apatin

Igra je nastala za vreme rimske imperije kao deo fizičkih priprema koju su prolazili rimski vojnici tokom obuke.Teren je bio dugačak  30 m i po njemu se skakalo u punoj borbenoj opremi.