Najnovije vesti
Početna » ZANIMLJIVOSTI » МИСТЕРИОЗНО МЕСТО У АЗИЈИ КОЈЕ ЗОВУ “ВРАТА ПАКЛА” ИЗГЛЕДА СТРАШНИЈЕ НЕГО ШТО ЗВУЧИ
МИСТЕРИОЗНО МЕСТО У АЗИЈИ КОЈЕ ЗОВУ “ВРАТА ПАКЛА” ИЗГЛЕДА СТРАШНИЈЕ НЕГО ШТО ЗВУЧИ

МИСТЕРИОЗНО МЕСТО У АЗИЈИ КОЈЕ ЗОВУ “ВРАТА ПАКЛА” ИЗГЛЕДА СТРАШНИЈЕ НЕГО ШТО ЗВУЧИ

Вероватно ће многима на памет пасти одломци из верских књига, или сцене из хорор филма, али далеко од тога. Кратер који пламти скоро пола века заиста постоји и налази се у средишту Азије на месту где готово ништа не би опстало, а настао је сасвим случајно.

Пре 48 година пронађено у пустињи у Туркменистану, пронађено је гасно поље. Налазиште природног или земног плина открили су руски научници 1971. године, иако су најпре помислили да се ради о неисцрпном налазишту нафте. Поставили су камп, извадили бушилице и упалили машине када се у једном тренутку десила чудна ситуација.

Испод једне од бушилица створио се мегаломански кратер који срећом није однео ниједан живот, али су исцуреле велике количине метана опасне по околину и људе у близини села Дервезе које је од главног града Ашгабата удаљено 260 километара.

Како би спречили катастрофу, научници су одлучили да запале плин, планирајући да ће се пламен угасити после две недеље. Међутим, “Врата пакла” горе и даље.

Добро дошли у Дервезе у Туркменистану или, како га мештани називају, “Врата Пакла”. Језиви кратер чији пречник износи око 70 метара, док је дубина око 20 метара.

Ако се до Дарвазе довезете колима током дана, призор неће бити превише импресиван, све док не падне ноћ. Гас који излази из рупе непрестано пали ватру а температура је све јача и јача. Затим, како сунце буде залазило испод хоризонта, кратер ће показати сву лепоту и величину.

За разлику од осталих чуда природе, прилаз и долазак до “Врата пакла” је прилично једноставан и необезбеђен. Не постоје паркинзи, уређени путеви, штандови са сувенирима итд. Читав призор је окружен пустињом и то је оно што Дарвезе кратер чини посебним.

Након што је посетио кратер, председник Туркменистана је забринут да не дође до катастрофе наредио да се направи план “затварања” кратера. Међутим, ништа није предузето а “Врата пакла” и даље горе истим темпом, привлачећи притом дивље животиње и туристе годинама уназад.

извор: Noizz.rs

Autor: Čedomir Milojević

Postavi komentar

Your email address will not be published.

Redakcija radio Dunava zadržava pravo da ukoliko ih proceni kao neumesne obriše komentare koji sadrže bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede, uvrede na račun autora teksta ili članova redakcije ili bilo kakav drugi nezakonit sadržaj.
Scroll To Top