ЗНАЦИ ДА ОДМАХ ТРЕБА ДА СЕ СКЛОНИТЕ СА СУНЦА

ZANIMLJIVOSTI

Изложеност високим температурама и екстремним врућинама током дужег временског раздобља може довести ваше тело у стање прегрејавања.

То значи да ваше тело више не може само себе да расхлади и врати температуру на оптималну.

Када температура тела расте, повећава се и убрзава проток крви у телу, више се знојимо и брже дишемо те се тако тело расхлађује. Међутим, овај обрамбени механизам има и нуспојаве.

Вртоглавица

Можда сте помислили да је знојење први знак прегрејавања тела, али врућина може “ударити” у главу и у тренутку када се не знојите. Високе температуре прво утичу на осетљиво ткиво у мозгу па ћете у стању прегрејавања тела прво осетити лагану вртоглавицу.

Нагли престанак знојења

Јако знојење сасвим је нормална појава ако сте изложени сунцу и врућинама. Требамо се забринути ако знојење у тим условима престане. То значи да је тело у озбиљно дехидрираном стању и да губи способност регулације телесне температуре. Тада је такође потребно одмах се склонити у хлад и уносити воду у организам.

Осип од врућине

Иако се чешће појављује код деце, осип изазван врућином није реткост ни код одраслих. До њега долази у тренутку када се знојне жлезде блокирају па зној остаје испод површине коже. Тада се на кожи појављују мале црвене упаљене тачкице праћене осећајем пецкања и боцкања, пише Задовољна.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *