ДУНАВ КАО УМЕТНИЧКА ИНСПИРАЦИЈА: НАЈЛЕПШЕ ПЕСМЕ О ДУНАВУ

ZANIMLJIVOSTI

Природа је за уметнике вечита инспирација. Од памтивека су многи велики песници и писци, композитори и музичари, стварали своја најбоља дела очарани природним лепотама, рекама, планинама, морима… Дунав, друга највећа европска река, несумњиво је био (и још увек је) један од најчешћих уметничким мотива. О Дунаву су писане и компоноване песме у свим земљама кроз које ова прелепа река протиче.

Чувени бечки композитор, Јохан Штраус млађи, познат као „краљ валцера“, компоновао је „На лепом плавом Дунаву“, композицију познату и под називом „Дунавски валцер“, која је настала далеке 1867. године, а која данас представља једно од најчешће извођених дела у историји класичне музике.

Дунав протиче и кроз Београд и Нови Сад, два највећа српска града. Многи људи, наши земљаци, просто обожавају Дунав и проводе на Дунаву и на његовим обалама већину свог времена, очарани његовом лепотом. Живе на Дунаву и за Дунав. На самом Дунаву и покрај њега налазе се многи угоститељски објекти, а управо су у некима од њих и настале бројне песме о овој реци.

Данас на нашој музичкој сцени имамо на десетине прелепих песама о Дунаву, које се певају у кафанама и ресторанима, на свадбама и разним другим прославама и свечаностима. Ниједна прослава Нове године не може да прође а да се не запева нека песма о Дунаву, нарочито оне староградске.

Које су то најлепше песме о Дунаву, тешко је рећи, али ћемо ипак издвојити неке од њих.

Осам тамбураша с Петроварадина (како је један Цетињанин зауставио Дунав)

Зауставите Дунав и сказаљке старе,
Ово је песма моја и песма моје драге,
Нек нас опет прате с песмом рујна вина,
Осам тамбураша с Петроварадина.

Ови стихови настали су 1975. године на Петроварадинској тврђави, из пера Ратка Шоћа, а посвећени су чувеном Јаники Балажу и његовом тамбурашком октету, по којима је песма и добила име. Данас је то једна од најчешће интерпретираних и најлепших романтичних војвођанских песама о Дунаву.
Ратко, академски сликар који је рођен на Цетињу, где је провео и своју младост, у време настанка песме већ се био преселио у Врбас, где и данас живи. Ове године, ушао је у девету деценију живота. Био је велики пријатељ са једним од највећих војвођанских песника, Миком Антићем.

Занимљиво је да је и музику за песму Осам тамбураша с Петроварадина такође написао један Црногорац, само овај је из Котора. Реч је о композитору Милораду Мињи Вучетићу.

Ова нумера у типичном староградском маниру, посвећена љубави, музици, Петроварадину и наравно, Дунаву, први пут је изведена на Фестивалу народне музике у Сарајеву исте године када је и настала, у интерпретацији Милоша Милошевића. Касније је била редовном извођена на наступима Јанике Балажа и његових тамбураша, а своју верзију имају и Седморица младих. Међутим, како сам Шоћ каже, за њену популарност најзаслужнији је најпознатији извођач традиционалних војвођанских песама Звонко Богдан, који је и дан данас пева на скоро сваком свом наступу.

Дунав, Дунав тихо тече

Аутори ове песме су двојица Земунаца. Јован Љубинковић Пуба, један од највећих земунских боема, написао је текст и музику, а аранжмани су дело Мирка Шоуца, композитора, аранжера, диригента и инструменталисте. Песма Дунав, Дунав тихо тече је настала у ресторану Шаран смештеном на обали Дунава, једном од главних стецишта земунске боемштине двадесетог века. Управо овде ју је Пуба и написао и први пут отпевао, а врло брзо песма је постала омиљена међу гостима Шарана.

Касније је ангажован Мирко Шоуц да уради аранжмане за песму, како би Жарко Данучо могао да је сними на својој првој староградској плочи, објављеној 1981. године. У то време одржавао се Фестивал песма о Дунаву, у градовима смештеним на обали реке. Фестивал је имао такмичарски карактер, а победу је однео управо Даучо. Тако је песма Дунав, Дунав тихо тече отворила врата успеха овог певача. Касније су је изводили и многи други, попут Звонка Богдана. Данас, то је једна од најлепших и најславнијих песама о Дунаву.

Растао сам поред Дунава

https://www.youtube.com/watch?v=2Z8zuIfBzys&feature=youtu.be

Зоран Гајић, велика звезда народне музике седамдесетих и осамдесетих година прошлог века, своју каријеру отпочео је сингл плочом „У Новом Саду хеј/Растао сам поред Дунава“. Било је то 1972. године и већ исте године Гајић је постао веома популаран. Аутор текста и музике за песму Растао сам поред Дунава је Драган Токовић, наш познати композитор и певач. Иако је настала пре више од 45 година, ова песма у част Дунава још увек је јако популарна, а осим Гајића певали су је, између осталих и Предраг Гојковић Цуне, и наравно, Звонко Богдан.

Народне песме о Дунаву певали су и многи други вокални солисти. Осим већ више пута поменутог Звонка Богдана, ту су и Цуне Гоковић, Тома Здравковић, али и неки певачи средње генерације, попут Џеја Рамадановског или Даре Бубамаре.

Дунавом шибају ветрови

Дунаву су посвећене и бројне поп и роцк песме, а међу забавњацима који су певали о Дунаву посебно место заузима YУ Група. Њихова балада Дунавом шибају ветровим сматра се антологијом југословенског роцк-а. Иако је снимљена још 1988. године, дакле пре тачно тридесет година, популарност ове песме и данас не јењава.

Још једну прелепу песму посвећену Дунаву, YУ Група је снимила 1994. године. Песма се једноставно зове Дунаве, а њене почетне речи без икакве сумње могу се сврстати у најлепше стихове о Дунаву:

Дунаве, мој Дунаве,
Какве ми вести воде доносе,
Јесам ли, јесам ли још увек
Сам без икога, пуста обала.

Теци, теци Дунаве

Када говоримо о ауторима забавне музике који су писали песме о Дунаву, никако не смемо да прескочимо ни песму Теци, теци Дунаве, Гаравог сокака. Ова срцепарајућа љубавна балада настала је 1991. године, а њен аутор је Бане Крстић, певач и фронтмен групе Гарави сокак. Песма је до данас успела да задржи своју популарност и без икакве сумње, сврстава се у највеће хитове овог војвођанског бенда.

Гдје Дунав љуби небо

Једна од најлепших балада у богатом опусу славне Јосипе Лисац, свакако је песма Гђе Дунав љуби небо. Песма је објављена на албуму Богиња из 1987. године и са њом је Јосипа исте године наступала на избору за југословенску песму Евровизије, освојивши тек седмо место. Међутим, тај пласман уопште није био неко објективно мерило квалитета песме, јер је до данашњих дана остала јако популарна, за разлику од свих других нумера које су заузеле боље позиције на овом такмичењу. Иначе, музику и аранжмане за песму Гђе Дунав љуби небо Јосипе Лисац радио је Крешимир Клемечнић, хрватски композитор и музичар, док је аутор незаборавног текста песме Алка Вујица. Да се подсетимо рефрена:

Покажи ми гdjе Дунав љуби небо,
О зашто смо сада толико далеко,
Пробуди ме, ја мрзим ове ноћи,
Пожели ме и са анђелима дођи.

Жута ружа с Дунава

Поменућемо и песму Тамбураши с Дунава, Жељка Бебека, једне од највећих певачких звезда бивше Југославије и оригиналног вокала Бијелог дугмета, најпопуларнијег поп-роцк бенда некадашње СФРЈ. Бебек је након разлаза са Дугмићима отпочео самостални рад. Иако није имао претерано успешну соло каријеру, ипак су неке његове песме постале евергрин. Међу њима је свакако и балада Жута ружа с Дунава снимљена 1989. године и објављена је на албуму „Нико више не сања“. Песму је написао чувени хрватски композитор Ђорђе Новковић, иначе отац познатог певача Бориса Новковића.

Мируј, мируј срце ти,
Сузо немој падати
Пало иње по нама,
Вјетри хладни с Дунава.
Мируј мируј, залуд је,
Јер нас она не чује,
Ког је сада опила,
Жута ружа с Дунава…

Неке од најлепших и најпознатијих забавних песама о Дунаву су и песма „Сања“, групе Алиса, затим „Ноћ када сам препливао Дунав“ (Ђорђе Балашевић), „Кажеш да ти изгледам ко Дунав (Здравко Чолић)…
Ако се и ви сетите неке лепе песме о Дунаву, а има их сигурно још пуно, слободно напишите у коментару.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.