ЖЕНСКИ РУКОМЕТ У АПАТИНУ СЕ ВРАЋА НА СТАЗЕ СТАРЕ СЛАВЕ

APATIN SPORT VESTI

Након дугог низа година у којима је Омладински рукометни клуб “Апатин” био само бледа сенка некадашњег тима, дошло је до великих промена и враћања на пут успеха. Клуб са великом традицијом и историјом дугом 72 године се нашао у ситуацији да је био буквално пред гашењем. Проблема је било много, почевши од недостатка играчица, омладинаца, термина за тренинге, опреме, великих дуговања због казни од стране Савеза због недостатка тренрских лиценци, итд.

Прекретница у клубу се десила се у октобру месецу прошле године, када је у клуб стигао млади тренер Никола Орељ који је у Новом Саду завршио факултет и мастер. Он је четири године радио у основној школи као наставник физичког фаспитања, али и у разним спортским клубовима, након чега се вратио у Апатин. Пре почетка рада са рукометашицама, Никола је почео са базичним припремама кајакаша као један од тренера у КК “Панонија”, а потом прихвата позив ОРК “Апатина” да помогне клубу да се не угаси. У том тренутку заједно са Николом у рад клуба се укључује најстарија играчица апатинског тима, Милка Шашић која се вратила у клуб пре годину дана да помогне играчком кадру.

Њихови први кораци су били покретање омладинске школе и промоција женског рукомета, без икакве медијске промоције, али уз помоћ локалних предузетника. Поделом флајера након само две недеље на тренингу млађих категорија се појавило 35 девојчица узраста од 6 до 16 година. Након неочекивано великог интересовања за женски рукомет, Рукометни савез Војводине је препознао добру идеју и квалитетан рад и помогао апатински клуб у виду лопти за најмлађе чланове. После формирања омладинске школе и постављања базе, могли су да уследе даљи кораци у побољшању рада. Добијене су лиценце за тренере, обезбеђена опрема за омладинце, сениорска екипа постала је редовнија на трензима који су постали занимљивији и кондиционо захтевнији, а на годишњој скупштини у децембру је промењена управа и на место председника је дошла Милка Шашић.

-У рукомету сам од малих ногу и не могу да замислим да се угаси клуб у којем сам ја одрасла и провела своје детињство и живот. Била сам у клубу када је било добро и када је било лоше. Јесенас смо дошли до момента када није могло даље у том смеру и морало се нешто предузети. Драго ми је да нам се придружио Никола, јер је заиста много урађено за кратко време, а то може само тим људи који добро функционише. Желимо да стварамо будућност и да испишемо нове странице историје клуба и мислим да смо на добром путу, јер је у клубу одлична атмосфера како у сениорској екипи, тако и међу децом. Највише ме радује када видим са којим осмехом и ентузијазмом деца долазе на тренинге и када нам родитељи кажу да малишани стално причају о рукомету и не могу да дочекају тренинг. Проблема је било много, неке смо пребродили, али далеко од тога да је посао готов. Тек сада почиње озбиљан рад и ми се томе радујемо, поручила је Милка Шашић.

После много година “грације са Дунава” опет играју лиге млађих категорија. Oвог викенда су кренули са Првом лигом за узраст до 14 година, а од следећег викенда крећу са Првом лигом за узраст до 12 година. Наступи у овој лиги не би били могући без велике подршке родитеља, али ни без спонзора. Дресове за млађе категорије је обезбедио “Џими Комерц”, а сендвиче и освежење за чланове свих категорија обезбеђују пекара “Три брата” и дисконт пића “Слап”.

Што се тиче сениорске екипе, у последњем мечу “грације” су играле у Србобрану заосталу утакмицу из првог дела сезоне и оствариле победу, што је показатељ видног напретка у игри. Овог викенда их очекује утакмица са екипом Дероња на домаћем терену.

Клуб је у марту покренуо нови уписни рок за све девојчице које желе да тренирају рукомет, а након само недељу дана у клуб се уписало нових 20 девојчица и тај број расте са сваким тренингом. У овом тренутку под тренерском палицом Николе Ореља тренира око 70 девојчица у свим узрасним категоријама, што је пре шест месеци било незамисливо.

-Након мог повратка у Апатин уследио је позив да помогнем клубу, што сам прихватио. Ја сам неко ко већ има искуства у раду са децом, али и у организаторском делу, пошто имам летњи камп у Апатину који фантастично функционише већ шест година. Кренули смо од формирања подмлатка и ево дошли смо до тога да имамо око 70 чланова, а оно што нам је потребно у овом тренутку су термини и адекватни услови за рад са децом. Сви чланови клуба су имали комплетна моторичка тестрирања и лекарске прегледе у фебруару, након чега ће им бити формирани спортски картони, нешто што има ретко који клуб у нашој држави. Са децом мора да се ради правилно и уз стручни кадар. Веома ми је драго што се рукомет враћа у основну школу као доминантан спорт, јер се деца већ након неколико тренинга хвале да су радили рукомет на часовима физичког и желим да се захвалим мојим колегама. Једно је сигурно, а то је да клуб у овој ситуацији није био задњих 30 година и са овом децом не мора да брине за своју будућност. Желим нам свима много среће у даљем раду и позивам све девојчице да нам се придруже, јер Апатин опет постаје рукометни град, рекао је Никола Орељ.

Тренинзи за рукометашице су понедељком и средом у хала Гимназије од 16 до 17,30 часова, уторком и четвртком у хали Основне школе од 18,45 до 20 часова и суботом у хали Основне школе од 9,30 до 11 часова.

Заинтересовани све додатне информације могу добити и путем телефона 060/02-99-850 и 064/391-98-75.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *