ЗАВРШЕНА АКЦИЈА ЧИШЋЕЊА ПОЛУОСТРВА КОД ПЛАВЕ РУЖЕ

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Туристичка организација Апатин у сарадњи са Јавним предузећем „Војводинашуме“, Јавним комуналним предузећем „Наш дом“, Удружењем кампера, спортских риболоваца и Друштвом за подводне активности спровела је акцију чишћења шуме и градске плаже на полуострву код „Плаве руже“.

У акцији чишћења суделовало је преко 50 волонтера а прикупљено је ближе 20м3 разног отпада.

Заменик председнице општине Апатин Радован Ђукић заједно са директорима апатинских јавних предузећа прикључио се данашњој акцији чишћења. –Циљ локлане самоуправе је да сачува и води рачуна о једној оваквој природној оази која се налази у непосредној близини града. Битно је да овај простор буде леп и уређен на добробити свих грађана, поручио је Ђукић. Он је нагласио да се на овом терену од понедељка спроводи и неопходна санитарна сеча старих стабала, чиме ће у будућности бити отклоњена и опасност за боравак посетилаца.

Полуострво је површине 28 хектара и по структури је природна шума, али она има свој биолошки век трајања који је на самом крају. Близина насеља чини да је на овом потезу велик притисак кампера и викенд посетилаца, због чега је са аспекта безбедности неопходно извршити санитарну сечу, односно уклонити стара стабла. – У седмом одељењу , одсека А, односно на овом полуострву које припада Апатинском риту, ЈП “Војводинашуме” од понедељка крећу са санитарном сечом, потврдио је за Радио Дунав Предраг Станковић, сеф Шумске Управе Апатин, који се механизацијом и људством прикључио данашњем чишћењу. Према његовим речима санитарном сечом ће бити уклоњена стара, болесна и сува стабла, која се за време јаких киша и ветрова изваљују и ломе, и као таква представљају опасност за посетиоце.

Волонтерима су се прикључили и чланови апатинског Друштва за подводне активности којима је у помоћ стигао и Ронилачки клуб из Сомбора. Они су чистили градску плажу и купалиште, а из Дунавца је извађено 100 килограма разних пластичних предмета, кеса, предмета од метала, стакла, аутомобилске гуме, риболовачког прибора и мамаца. Душан Бањац, члан ДПА каже да су рониоци поред чишћења акваторијума градске плаже искористили прилику да утврде и стање у каквом се плажа налази и да је на овај начин спреме за следећу купалишну сезону.

Међу најбројнијим корисницима полуострва су кампери. Они су због најављене санитарне сече претходних дана извезли своје камп-приколице, а данас су се у великом броју и прикључили акцији чишћења. -Удружење кампера овај простор користи последњих 10 година. Подржали смо акцију чишћења зато што боравимо на овом простору, и јер желимо да га учинимо чистијим и приступачнијим за све излетнике и грађане који га посећује, као и друге госте који долазе у наш град, каже један од чланова овог удружења, Зоран Kнежевић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *