ЗАЈЕДНИЦА СРБА ИЗ ХРВАТСКЕ И БИХ ОБЕЛЕЖИЛА ГОДИШЊИЦУ ОТВАРАЊА КАНЦЕЛАРИЈЕ У АПАТИНУ

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Заједница Срба из Хрватске и Босне и Херцеговине обележила је годину дана од отварања своје Канцеларије у општини  Апатин. Од оснивања Заједница се залаже и бори за права српског народа у Хрватској, Босни и Херцеговини и Републици Српској. Циљ је и да се омогући повратак и побољша статус повратника, као и ојача здрава породица као јединствени ослонац за напредак друштва.

Поводом годишњице рада Александар Мраовић, координатор за општину Апатин, за Радио Дунав је говорио шта су до сада урадили и који су планови Заједнице у наредном периоду.

– На нивоу Војводине имамо 15  Канцеларија. Циљ нашег Удружења је да се уједине сви Срби Крајишници са простора бивше Југославије. Пружамо бесплатну правну помоћ, налазимо посао људима без посла и запошљавамо их преко агенције за запошљавање. Имамо добре уговоре са осигуравајућим кућама. Наши чланови остварују добре попусте код здравствене уставнове „Југолаб“. Одржавамо добру комуникацију са државним органима у Босни и Херцеговини по питању ОИБ бројева, листа непокретности, купопродајних уговора, рекао је Александар Мраовић.

Грађани се Заједници највише јављају за проверу књиге држављанства и продају непокретности у Хрватској и Босни.

– Људима омогућавамо контакте са адвокатима из Хрватске и БиХ, али и нашим, тако да могу решити правне проблеме. У сарадњи са општином реализујемо пројекте око поделе грађевинског материјала и доделе кућа избеглицама, истакао је координатор.

Заједница у Апатину има добру сарадњу са више удружења као што су Удружење Личана, Ратних војних инвалида, Војних старешина, Бораца, Домом за старе и пензионере.

– Са Удружењем Ратних војних инвалида и Војних старешина организовали смо у општини трибину поводом годишњице обележавања рата на простору Косова и Метохије. У библиотеци смо организовали промоцију књиге пуковника Радаковића из Београда. Исто предавање смо одржали у Дому за старе и пензионере и поклонили књиге нашим пензионерима Крајишницима из којих се могу упознати са историјским чињеницама о дешавањима на тим просторима за време ратних сукоба. Кориснике Дома смо упознали и са радом и циљевима наше Заједнице, каже Мраовић.

Заједница се финансира из средстава Централе чије је седиште у Новом Саду.

– Имамо заједнички рачун за свих 15 Канцеларија. Пишемо пројекте међународног карактера и аплицирамо за њих. Тако добијена новчана средства распоређују се за планиране активности и остале пројекте Заједнице, објаснио је Мраовић.

Према плановима рада Заједнице Срба из Хрватске и БиХ у току месеца јуна биће отворене још две Канцеларије.

– Циљ нам је да се на простору Војводине ујединимо јер се, према незваничној информацији коју имамо, овде налази око милион расељених Срба из бивше Југославије. Желимо да помогнемо избеглицама које још нису оствариле своја права да то учине. Нашу Канцеларију сматрамо крајишком кућом где свако може да дође да попије кафу, чај и пиће и изнесе свој проблем, а наше је да видимо како можемо помоћи. Нисмо организација да из својих средстава дајемо паре људима, него да кроз сарадњу са Полицијском станицом, Општином, Домом за старе, Центром за социјални рад, катастром, људе упутимо на праву адресу, изјавио је координатор за општину.

Мраовић је додао да бројни примери сведоче о успешности њиховог рада, као што је случај Свилојевчанина који је желео аплицирати за подстицаје за сточарство, али није знао како. Из Заједнице су га упутили у општину где је поднета његова апликација у Сточарски фонд, добио је средства и дошао да се захвали за помоћ.

– Људи имају проблеме које ми лако решимо, а њима су то значајна животна питања.

М.В

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.