ЗАБРАНА НЕЛЕГАЛНОГ ПРОМЕТА И МЕРЕ У КУЛИ ЗБОГ ПТИЧИЈЕГ ГРИПА

IZBOR IZ ŠTAMPE SOMBOR SRBIJA SVET VESTI

Штаб за ванредне ситуације у општини Кула забранио је нелегалан промета птица и живине, јаја, меса и изнутрица пореклом од живине, због појаве авијарне инфлуенце – птичјег грипа код дивљих птица.

„Због неповољне епизоотиолошке ситуације на територији општине Кула, везане за појаву авијарне инфлуенце код дивљих птица (пошто је на територији општине Кула у Западнобачком управном округу код два угинула лабуда 06.03.2021. и 12.03.2021. потврђена авијарна инфлуенца код дивљих птица), забрањује се нелегални промет: украсних птица и живине, промет јаја, меса и изнутрица пореклом од живине, на јавним површинама, путном земљишту и другим местима који нису под сталним надзором ветеринарске службе”, наведено је у наредби од 20. марта.

Управа за ветерину је 17. марта објавила да је на подручју општине Кула проглашено стање заразе и угрожености након што је потврђено да су два угинула лабуда била заражена авијарном инфлуенцом.

Лабудови су, како је наведено у саопштењу, угинули на Великом Бачком каналу 6. и 12. марта. Управа за ветерину одредила је мере које ће се спроводити у тим подручјима ради сузбијања и спречавања ширења ове заразне болести.

Зараженим се сматра подручје од најмање три километра у полупречнику, док је угрожено подручје круг од најмање 10 км у полупречнику од жаришта, односно локације на којој су пронађене угинуле птице.

Авијарна инфлуенца изазвана вирусом подтипа Х5Н8 не преноси се са оболелих и заражених птица на људе, али може изазвати веома велике економске штете уколико се са дивљих птица пренесе на домаћу живину.

Управа за ветерину наводи да је ради спречавања ширења и сузбијања болести обавезна пријава сваког случаја угинулих дивљих птица на природним стаништима и воденим површинама надлежном ветеринарском инспектору или ветеринару.

Такође је обавезна и пријава повећаног угинућа или знакова болести код живине и птица на газдинству, надлежном ветеринарском инспектору или ветеринару.

За време трајања мера у подручјима је обавезно затварање домаће живине и птица у објекте на газдинству, а забрањено је одржавање сајмова живинарства и украсних птица, као и промет јаја и живинског меса.

На територији Западнобачког и Јужнобачког управног округа активиран је Регионални кризни центар (РКЦ) за Авијарну инфлуенцу који чине Ветеринарски специјалистички институт „Сомбор” и Научни институт за ветеринарство „Нови Сад”, окружни одсеци ветеринарске инспекције, ловна инспекција, ветеринарске станице, припадници Полицијске управе Сомбор и представници општина, преноси Танјуг.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *