ВЕТЕРАНИ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ ОДЛИКОВАЛИ ДВА БОРЦА СА ТЕРИТОРИЈЕ АПАТИНА ЗА ЗАСЛУГЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

APATIN DRUŠTVO VESTI

На предлог председништва општинског одбора Субнор-а општине Апатин, а уз подршку Субнор-а Републике Србије, ветерани Руске федерације су поводом 75. годишњице победе над фашизмом у Другом светском рату, одликовали двојицу бораца из наше општине који су са борцима Црвене армије учествовали у борбама за ослобођење Београда. Само пет бораца у Србији je добилo ово високо признање Руске федерације.

Руску медаљу победе добио је Мане Човић из Пригревице, борац друге бригаде шесте Личке Пролетерске дивизије “Никола Тесла” и учесник у борби за ослобођење Београда. Исто одликовање постхумно је добио Божо Шљивар, борац треће крајишке и прве Пролетерске бригаде, јуришник у борбама за ослобођење Београда у којима је и тешко рањен. Шљивар је носилац Партизанске споменице 1941. и других високих ратних војних и мирнодопских одликовања и признања. Он је пуковник је који је и после Другог светског рата до пензионисања обављао низ високих и одговорних дужности у ЈНА.

На позив општинског удружења Субнор-а, додели одликовања је испред локалне самоуправе присуствовао заменик председнице општине Апатин Радован Ђукић, који се представницима Субнора захвалио на позиву.

-Наша обавеза је да поштујемо све жртве пале за слободу у којој данас живимо. Општина Апатин је дала много људи који не само што су учествовали у ратовима, већ су и небројено пута у њима били одликовани. Настојаћемо да се и у годинама које долазе одржи сећање на њих, рекао је Радован Ђукић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *