RADE SE ANALIZE SADRŽAJA JAME- POLICIJA TRAGA ZA POČINIOCEM

DRUŠTVO HRONIKA VESTI

Otkrivena jama pored Apatina u koju je za sada nepoznato lice ispuštalo mineralno ulje ili neki drugi naftni derivat pod danonoćnim je policijskim obezbeđenjem a danas je na mestu incidenta boravio stručni tim Instituta za zaštitu na radu iz Novog Sada koji uzima uzorke zemljišta i sadržaj jame.

Prema rečima Dragane Stambolije šefa apatinske inspekcije, sve službe od Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Sektora za vanredne situacije, lokalne samouprave , pokrajine i policije su hitno reagovale i podigle alarm zbog ovog ekološkog incidenta.

– Danas se vrši uzorkovanje zemljišta i sadržaja na dubini od 0,5 do tri metra i analizu će vršiti Institut zaštite na radu iz Novog sada čija je ekipa danas na terenu. Iako smo ranije računali da će zbog prirode tla, odnosno prisustva gline, tečnost iz jame sporije oticati, nivo je za pola metra ispod onoga koji je utvrđen na prvom uviđaju od pre nekoliko dana- kaže Stambolija.

Kako Stambolija navodi, jamu su prijavili meštani koji imaju zemljište u okolini na putu od Apatina do Prigrevice sa desne strane prema ataru Svilojeva. Dubine je dva metra a prema količini zemlje koja je iskopana njena zapremina je oko 80 m3.

– Ustanovili smo da je jama iskopana mašinski, bagerom i da se tu nalazi duže vreme. Pretpostavlja se da je reč o mineralnom ili hidrauličnom ulju, ostacima čišćenja rezervoara, na šta će tačan odgovor dati uzorci i analize Instuta za javno zdravlje Vojvodine i  Institut zaštite na radu iz Novog Sada koji će potvrditi i stepen zagađenja okolnog zemlišta. Pošto se radi o opasnom otpadu, slučaj će u svoju nadležnost preuzeti Pokrajinske inspekcije i Sekretarijat a lokalna  samouprava će svojim organima pružati podršku, rekla je Stambolija.

UKOLIKO POLICIJA NE OTKRIJE POČINIOCA OPŠTINU ĆE SANACIJA KOŠTATI MILIONE

Zbog neodgovornog Apatinca ili preduzeća koje je ispuštanjem opasnih materija ugrozilo zdravlje stanovnika opštine i izazvalo zagađenje životne sredine, lokalna samuprava će na sanaciju utrošiti više miliona dinara.- U zavisnosti od stepena zagađenja i zvaničnih rezultata zavisi i visina troškova sanacije. Prvo se radi remedijacija, izvlačenje tečnog sadržaja i skidanje zemljišta za šta će se morati raspisati tender. Od stepena toksičnosti materija iz jame zavisi i izbor operatera koji će raditi na sanaciji, kaže Stambolija i dodaje da ovakvi poslovi nisu jednostavni ali ni jeftini te da su samo troškovi analiza iz prethodnih nekoliko dana oko 500 000 dinara.