UČENICI SREDNJE GRAĐEVINSKE I DRVOPRERAĐIVAČKE STRUČNE ŠKOLE U EKOLOŠKIM AKCIJAMA

APATIN DRUŠTVO VESTI

Učenici od prvog do trećeg razreda Srednje građevinske i drvoprerađivačke stručne škole iz Apatina, obrazovnog profila tehničar za pejzažnu arhitekturu, realizovali su akcije uređenja Gradskog parka i travnatih terena oko Banje “Junaković” podržane od strane Kancelarije za mlade opštine Apatin.

BenQ Digital Camera

U okviru obavljanja dvonedeljne ferijalne prakse, prema rečima Milovana Blanuše, direktora ove obrazovne ustanove, prvo je kompletno uređen prostor školskog dvorišta, a potom su učenici samoinicijativno odlučili da doprinesu lepšem izgledu grada ozelenjavanjem parka, okopavanjem i negovanjem postojećih biljaka, ali i košenjem trave i ulepšavanjem prostora u sklopu banjskog kompleksa povodom otvaranja ovogodišnje kupališne sezone.

– Tehničari za pejzažnu arhitekturu uče poslove vezane za negovanje i unapređenje radne i životne sredine. Radi se o poslovima koji su usko vezani za šumarstvo, biologiju, ekologiju, ozelenjavanje naselja i uređenje predela. Ovaj obrazovni profil namenjen je kreativnim učenicima naklonjenim ekologiji – izjavio je Blanuša.

BenQ Digital Camera

Direktor Banje “Junaković”, Dragomir Obradović, pohvalio je akciju vrednih srednjoškolaca i nagradio ih propusnicama za otvorene bazene.

– Ovim i sličnim akcijama nastojimo da svest o ekološkim problemima podignemo na viši nivo. Oni danas postaju jedna od najaktuelnijih tema, a društveni faktori važan su činilac u formiranju i usmeravanju ekološki poželjnog ponašanja. Prvi put uređujemo navedene prostore, a prošle godine ulepšavali smo prostor oko gradske plaže – kaže Dajana Lukić, učenica trećeg razreda.

BenQ Digital Camera

– Ekološki odgovorna ličnost formira se od najranije mladosti, pa je tako, obzirom na ozbiljnost ekološkog problema, neophodno uvođenje ekološkog obrazovanja na svim obrazovnim nivoima. Našim primerom želimo da podstaknemo mlade na razmišljanje o ovoj bitnoj temi, a svim građanima omogućimo uživanje u lepšem prirodnom okruženju – izjavio je Aleksandar Egelić, učenik prvog razreda.

Veselin Mašić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *