ИЗЛОЖБА САЊЕ ДЕВИЋ И ЈЕФИМИЈЕ КОЦИЋ У ГАЛЕРИЈИ “МЕАНДЕР”

APATIN KULTURA VESTI

У Галерији „Меандер“ отворена је изложба радова Сање Девић и Јефимије Коцић која се бави приказом појма времена и његовог трајања.

-Изложба прати пролазност времена са људског аспекта и подељена је у три категорије циклуса. Први је снимљен у сарадњи са департманом за хемију Математичког факултета у Нишу и приказује једноћелијсе организме. Други циклус обухвата људску фигуру које смо снимили на нашем Факултету уметности у Нишу. Задњи аспект се бави свим оним што се касније дешава у универзуму и чини један животни циклус који сагледавамо са наше тачке, рекла је Сања Девић.

Изложба обухвата визуелне приказе, на њој су оригиналне снимке створене у лабораторији као и снимке свемира направљене уз помоћ телескопа рефлектора. Спону између почетка и краја једног циклуса представљају снимци људских силуета.

-У питању је интерактивна поставка која спаја фотографију, слику и видео, па и сам домен те виртелне уметности у сфери апликација. Ми смо радили апликацију која се тиче проширене ралности и која скенирањем одређених фотографија, односно, принтова доноси нови сегмент. Та апликација доноси тај трећи сегмент поставке, рекла је Јефимија Коцић.

Према речима Сање Девић идеја за једну овакву поставку настала је давно.

-Нашом заједничком интеракцијом родила се идеја за овакав вид изложбе. Прво је настао видео који посетиоци Галерије „Меандер“ могу видети на изложби. Видео смо премијерно приказали на Фестивалу „Анима мунди“ у Венецији, у августу и септембру ове године. Овај Фестивал је део Бијенала у Венецији и почаствоване смо што су изабрали наш рад за премијерну поставку. Изложба је била веома посећена, додала је Сања Девић.

Апатин је међу првим градовима у Србији где су уметнице приказале своју изложбу.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *