У СУСРЕТ СВЕТСКОМ ДАНУ ПЧЕЛА УЧЕНИЦИМА ОШ „ЖАРКО ЗРЕЊАНИН“ ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ О ПЧЕЛАМА

APATIN DRUŠTVO VESTI

Tоком претходне седмице су апатинску Основну школу „Жарко Зрењанин посетили пчелари пољопривредног газдинства „Миле Баста“ Апатин, поводом наступајућег Светског дана пчела који се обележава 20 маја, на дан када је 1734. године у Брезници (Данашња Словенија) рођен Антон Јанша, сликар и пионир модерног пчеларства.

Светски дан пчела обелева се са циљем да се скрене пажња на њихов значај од којег зависи опстанак човека и планете, а научници упозоравају на смањивање броја врста пчела.

У сусрет овом дану, веома важном за опстанак човека, ученици четвртих разреда Основне школе „Жарко Зрењанин“ Апатин су имали прилику да слушају предавање о животном циклусу пчела, упознали се са врстама каста у пчелињем друштву и подели рада у кошници.

На самом почетку предавања ученицима је приказан филм о ројењу пчела и вођен је разговор. У току предавања ученици су били у прилици да уживо виде једну пчелињу заједницу, у стакленом раму, где су уз помоћ пчелара уочавали матицу, радилице и трутове.

Нарочиту пажњу придавали су проналажењу матице, мајке свих пчела пчелињег друштва. Пошто су пчелари донели и алате за рад, ученици су били у прилици да у рукама имају подизач за рамове, као и димилицу са гљивомкојом се ослобађају рамови од пчела. Најчешћа питања тицала су се убода пчела и његовом спречавању,о бојама и врстама меда И полена и како се уопште добија мед. У том смислу приказане су фотографије помоћу којих су ученици сазнали и добили одговоре на постављна питања, а пчелари су приказали и кратак филм о процесу отварања рамова и центрифуги која одваја мед из рамова.

На крају овог догађаја, ученици су фотографисани у пчеларској опреми, што им је приуштило посебну радост.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *