У ПЛАНУ РЕКОНСТРУКЦИЈА ГРАНИЧНОГ ПРЕЛАЗА БЕЗДАН

DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Град Сомбор је на свом званичном сајту објавио јавну презентацију урбанистичког пројекта разраде локације за изградњу граничног прелаза Бездан између Србије и Хрватске. Како је наведено у пројекту, ново решење граничног прелаза Бездан биће тангенцијалног типа, са оперативним царинским базама односно терминалима путничког и теретног саобраћаја, уз већи број саобраћајних трака, са оптималним бројем паркинг места и пешачких комуникација, зеленим површинама а биће и уређен и слободни простор.

Планирано је да прелаз има једну траку за теретна возила на улазу у земљу, две на излазу и 2+2 за путничка возила и аутобусе на улазу и излазу из Србије.

У зони путничко-царинског терминала планиран је саобраћајни плато прекривен надстрешницом, са тракама и тангенцијално постављеним објектима. У оквиру комплекса граничног прелаза предвиђен је посебан наткривен и ограђен простор за детаљан преглед возила, са три паркинг места. У овој зони предвиђен је и потребан број јавних тоалета за потребе путника, а на простору путничког терминала предвиђене су и објекти инфраструктуре одговарајућег капацитета за потребе граничног прелаза.

Робно-царински терминал планиран је као ограђени простор са посебним режимом уласка и контроле кретања камионског саобраћаја. Укупни капацитет за камионе, камионе са приколицом и шлепере је два, са могућношћу проширења по потреби а улаз у терминал одвијаће се посебним одвојком. Непосредно уз улаз у терминал биће изграђен објекат за МУП и Управу царина, као и објекат шпедиције и осталих пратећих служби. На самом улазу биће монтирана колска, електронска вага за контролу масе терета и камионско-осовинског притиска.

Пројектом је предвиђено седам паркинг места за путничке аутомобиле и исто толико службених паркинга, два паркиралишта за аутобусе, седам и осамнаест за камионе. Обзиром да преко граничног прелаза Бездан пролази коридор међународне бициклистичке стазе, цикло коридор 6, у самој зони прелаза биће постављена хоризонтална и вертикална сигнализација за овај вид саобраћаја. Комплекс ће бити уређен и зеленилом.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.