У ПЧЕЛИЦИ ОБЕЛЕЖЕНА СЛАВА СВЕТИ САВА

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

У вртићу „Пчелица“, у блоку 112 данас је свечаном приредбом обележена слава Свети Сава.


Деца и њихови васпитачи су и ове године уз рецитације и песму припремили пригодан програм, а овогодишњи кум славе био је Душан Платиша. Након верског обреда који је водио апатински свештеник Младен Глушац, ломљења колача, изабрана је и кума за следећу годину. Традиционално као и претходних година овогодишњи кум је поклањањем комада славског колача изабраo Марију Цвијановић и на тај начин јој предао кумство за наредну годину.

-У нашој установи, у свих пет објеката сваке године прослављамо славу Светог Саву. Деца су ове године певала и рецитовала о хришћанским врлинама, шта је то добар човек, на који начин израстамо у добре људе? То је нека Светосавка порука и начин на који васпитачи раде са децом у нашој установи, изјавила је директорка Биљана Мандић.

Свети Сава, као школска слава, слави се од 1840. године, када је то предложио Атанасије Николић, ректор Лицеја у Kрагујевцу. У одлуци тадашњег Попечитељског просвештенија, представници државне и црквене власти прописали су да се Свети Сава проглашава за “патрона свих наших школа и да се најсвечаније прославља”.

Све до 1945. године слављен је Свети Сава, а тада је, одлуком власти укинут. Kао школска слава поново је почео да се слави 1990. године.

1 thought on “У ПЧЕЛИЦИ ОБЕЛЕЖЕНА СЛАВА СВЕТИ САВА

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *