У ОКОЛИНИ СОМБОРА НА ОКО ТРИ ХЕКТАРА ПРОЦВETАЛО 30.000 САДНИЦА ЛАВАНДЕ

DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Биљка лавнда засађена јесенас у оквиру пројекта прекограничне сарадње Interreg „Социјално предузетништво за жене у руралним подручјима“ први пут је процветала у баштама и пољима Бачког Моноштора, Риђице, Станишића, Светозар Милетића и Сомбора.

На укупно 28 локација у граду и седам насељених места, засађено је око 30.000 садница лаванде на нешто више од три хектара. Та лаванда ових дана први пут показује свој потенцијал, који ће од следеће године у потпуности бити на располагању за производњу етеричних уља и других производа по којима је ова биљка далеко позната.

Чланице Удружења „Лаванград“, које је формирано у оквиру пројекта, са седиштем у Бачком Моноштору, настоје да своје саднице одрже у најбољем стању уз редовну бригу повременим заливањем и окопавањем. Тридесетак жена и чланови њихових породица су са лавандом ушли у поље које је, у нашим крајевима, мало коме познато, али сматрају да ће резултати превазићи њихове напоре и да ће већ следеће године, након прве праве жетве, имати завидне резултате и мотив да прошите своје засаде.

Реч је вишегодишњој биљци, која поред саме декоративне улоге, даје етерична уља што представља један од најпознатијих и најчешће коришћених производа.

Сушењем цвета лаванде добија се сировина која је употребљива на много начина, од прехране до козметике. То ће женама Удружења „Лаванград“ омогућити да себи и породицама обезбеде додатан извор прихода, али и посао који ће им пружити задовољство и повезати их са другим сличним удружењима и активностима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.