U GALERIJI „MEANDER“ OTVORENA IZLOŽBA BORISLAVA NIKOLIĆA

APATIN KULTURA VESTI

ŠPIC FORME I OTISCI      

U apatinskoj Galeriji „Meander“ otvorena je izložba grafika i vajaskih dela Borislava Nikolića iz Novog Sada. Naziv postavke je „Špic forme i otisci“ i deo su njegovog budućeg doktorskog rada.

– Svaki deo ove izložbe je važan, svaki detalj na grafikama, skulpturama, bitan je i čini da ona bude potpuna. Puno pažnje posvećujem svojim radovima i želim da oni u potpunosti izgledaju onako kako sam ih zamislio, rekao je vajar.

Nikolić se uglavnom izražava skroz skulpturu i crtež, ali se ne ograničava, već u zavisnosti od ideje radi i grafiku ili foto-video art.

– Posebno sam ponosan što su mi skulpture u otkupu umetničke kolekcije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu 2016. godine. Tamo je grafika-skulptura „Prodor“, moj prvi rad iz te kolekecije sa idejom prodora u drugi medij, odnosno iz trodimenzionalnog u dvodimenzionalno, rekao je umetnik.

U prilogu kataloga Radmila Savčić, istoričarka umetnosti, napisala je:

„ Skulpture Borislava Nikolića imaju specifičan i prepoznatljiv umetnički izraz, koga čini karakterističan postupak u formulisanju skulpturalne forme i izložbeni koncept. Obrada drveta je, samo naizgled, gruba i sirova, ali u biti je brižljivo definisanih površina ispresecanih urezima različitih smerova i dubina, tako da su skulpture izrazite ekspresivne vizure. Taj momenat izdvaja i realizuje u drugi likovni prostor, u grafički otisak.“

Na pitanje kako je danas biti vajar u Srbiji, umetnik kaže da se nije lako baviti ni jednom granom umetnosti.

– Više su zastupljeniji su film, pozorište i druge grane, a od likovne umetnosti nešto bolje stoje slikari. Meni je najteže kada za neko delo starije od pet godina kažu da je zastarelo i ne možete više s njim učestvovati na nekom konkursu. Teško je to prihvatiti jer se umetničko delo stvara da traje, kaže Borislav Nikolić.

Rođen je u Novom Sadu. Akademiju likovnih umetnosti završio 2003. godine, smer vajanje u klasi prof. Gordane Kaljalović. Master studije završio 2010. godine u klasi prof. Borislava Šuputa. Član je ULUV-a od 2006. godine. Od 2009. radi kao nastavnik u Tehničkoj školi „Mileva Marić-Ajnštajn“ u Novom Sadu.

U Galeriji „Meander“ izložena je i skulptura koju je posvetio svojoj supruzi i sinu.

Izložba će biti otvorena do 25. maja ove godine.

Autor-Mara Vuković

Autor-Mara Vuković