Najnovije vesti
Početna » VESTI » APATIN » U GALERIJI „MEANDER“ OTVORENA IZLOŽBA BORISLAVA NIKOLIĆA
U GALERIJI „MEANDER“ OTVORENA IZLOŽBA BORISLAVA NIKOLIĆA

U GALERIJI „MEANDER“ OTVORENA IZLOŽBA BORISLAVA NIKOLIĆA

ŠPIC FORME I OTISCI      

U apatinskoj Galeriji „Meander“ otvorena je izložba grafika i vajaskih dela Borislava Nikolića iz Novog Sada. Naziv postavke je „Špic forme i otisci“ i deo su njegovog budućeg doktorskog rada.

– Svaki deo ove izložbe je važan, svaki detalj na grafikama, skulpturama, bitan je i čini da ona bude potpuna. Puno pažnje posvećujem svojim radovima i želim da oni u potpunosti izgledaju onako kako sam ih zamislio, rekao je vajar.

Nikolić se uglavnom izražava skroz skulpturu i crtež, ali se ne ograničava, već u zavisnosti od ideje radi i grafiku ili foto-video art.

– Posebno sam ponosan što su mi skulpture u otkupu umetničke kolekcije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu 2016. godine. Tamo je grafika-skulptura „Prodor“, moj prvi rad iz te kolekecije sa idejom prodora u drugi medij, odnosno iz trodimenzionalnog u dvodimenzionalno, rekao je umetnik.

U prilogu kataloga Radmila Savčić, istoričarka umetnosti, napisala je:

„ Skulpture Borislava Nikolića imaju specifičan i prepoznatljiv umetnički izraz, koga čini karakterističan postupak u formulisanju skulpturalne forme i izložbeni koncept. Obrada drveta je, samo naizgled, gruba i sirova, ali u biti je brižljivo definisanih površina ispresecanih urezima različitih smerova i dubina, tako da su skulpture izrazite ekspresivne vizure. Taj momenat izdvaja i realizuje u drugi likovni prostor, u grafički otisak.“

Na pitanje kako je danas biti vajar u Srbiji, umetnik kaže da se nije lako baviti ni jednom granom umetnosti.

– Više su zastupljeniji su film, pozorište i druge grane, a od likovne umetnosti nešto bolje stoje slikari. Meni je najteže kada za neko delo starije od pet godina kažu da je zastarelo i ne možete više s njim učestvovati na nekom konkursu. Teško je to prihvatiti jer se umetničko delo stvara da traje, kaže Borislav Nikolić.

Rođen je u Novom Sadu. Akademiju likovnih umetnosti završio 2003. godine, smer vajanje u klasi prof. Gordane Kaljalović. Master studije završio 2010. godine u klasi prof. Borislava Šuputa. Član je ULUV-a od 2006. godine. Od 2009. radi kao nastavnik u Tehničkoj školi „Mileva Marić-Ajnštajn“ u Novom Sadu.

U Galeriji „Meander“ izložena je i skulptura koju je posvetio svojoj supruzi i sinu.

Izložba će biti otvorena do 25. maja ove godine.

Autor-Mara Vuković

Autor-Mara Vuković

Autor: Radio Dunav

Radio Dunav Apatin 98.7 Mhz

Comments are closed.

Redakcija radio Dunava zadržava pravo da ukoliko ih proceni kao neumesne obriše komentare koji sadrže bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede, uvrede na račun autora teksta ili članova redakcije ili bilo kakav drugi nezakonit sadržaj.
Scroll To Top