У ДВАДЕСЕТ МИНУТА ВАТРА ПРОГУТАЛА СВЕ ШТО СУ СТВАРАЛИ 10 ГОДИНА

APATIN HRONIKA SOMBOR VESTI

У пожару који је букнуо у петак око 17 часова породици Kосановић из Апатина изгорела је читаво газдинство. На још увек неутврђен начин у пожару који је захватио сеник и штале Kосановићима је изгорело уматичено стадо оваца са 47 грла, бројни објекти, прикључне машине, опрема и хиљаду бала сена. Према првим проценама штета је преко 40 хиљада евра.


Остали смо без свега, рекао нам је данас Владимир Kосановић коме је је ватрена стихија прогутала све што је протеклих десет година са супругом Недељком стварао.

Успели смо спасити само два коња, три товљеника и трактор. Овце је ватра живе прогутала јер није било могуће од пламена отворити врата како би успеле истрчати из запаљене штале, каже Владимир. Према његовим речима, ватру је прва приметила ћерка Милана која као и њен млађи брат Страхиња свакоднено обилазе имање и помажу родитељима у свим пословима. – Ћерка је рекла да види дим у кровишту сеника. Kренуо сам да проверим шта се дешава након чега се указао и пламен. Убрзо је задувао ветар а пламен се у тренутку претворио у буктињу. Из искуства сам знао да немам пуно времена, каже Владимир, иначе полицајац, који је као припадник МУП-а у каријери помагао унесрећене у пожарима.

-Успео сам да извезем трактор, позовем ватрогасце и кренем са ослобађањем животиња, сведочи он.
-Највећи проблем ми је било извођење коња који су се упорно враћали у шталу. Два пута сам улазио. Сваки други покушај да уђем у објекте је био немогућ, врелина је пржила кожу.
Иако су ватрогасне јединице стигле за 10 минута, ватра потпомогнута ветром већ је прогутала сеник и дрвени штагаљ након чега се ватрена стихија проширила на шталу у којој су се налазиле овце и коњи а која је такође до темеља уништена. Пожар је гашен читаву ноћ и следећи дан када је кренуло уклањање остатака.

Иако и сам повређен у покушају да спаси имање, Владимир каже да је срећан што нико од укућана и пријатеља, бројних комшија и ватрогасаца није настрадао.

– Тешко ми је, али опет људски живот је ненадокнадив. Хвала свима који су прискочили у помоћ. Много се људи јавило да нам да подршку, да нас охраби, како би скупили снаге да наставимо даље, каже Владимир.

Пред Kосановићима је тежак период и време у којем морају подићи нови објекат за животиње како би их сместили до зиме. Поред смештаја задатак им је надокнадити храну и простирку за њих, сено и сламу које је ватрена стихија прогутала. Њихови пријатељи и фамилија већ су организовали на друштвеним мрежама прикупљање новчане помоћи, а у ту сврху поред постојећег динарског рачуна од понедељка ће бити отворен и девизни.

Dan posle……😭😭😭😭😭😭😭Zgariste truda,rada i odricanja nasih dobrih prijatelja,ljudi koji su posteni,koji su sve ovo…

Gepostet von Anja Lavi am Samstag, 16. Mai 2020


Број жиро рачуна “Banka Intesa” 160-2400100033726-48, Недељка Косановић бр. телефона 0691349800

1 thought on “У ДВАДЕСЕТ МИНУТА ВАТРА ПРОГУТАЛА СВЕ ШТО СУ СТВАРАЛИ 10 ГОДИНА

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *