ДАНАС КАЛЕНДАРСКИ ПОЧИЊЕ ЛЕТО

APATIN DRUŠTVO VESTI

За становнике северне Земљине полулопте лето почиње данас у 17 часова и 45 минута, док у исто време јужна хемисфера дочекује зиму.

Рачунање почетака годишњих доба може бити астрономско и метеоролошко. Посматрано са метеоролошке тачке гледишта, свако годишње доба траје тачно три месеца, те тако лето траје цео јун, јул и август, а почиње тачно првог јуна. Са друге стране, према астрономском рачунању годишњих доба почетак лета може да варира од 19. до 21. јуна.

Датум зависи од летњег солстиција, односно астрономске појаве која означава најдужу обданицу и најкраћу ноћ. У складу са тим, данашња обданица трајаће 15 сати и 36 минута, а ноћ свега 8 сати и 24 минута.

Дочек лета организује се испред многих грађевина широм света, а најпознатије је окупљање испред Стоунхенџа, споменика на равници Солзбери у Енглеској.

На овом месту сваке године окупља се велики број самопрозваних друида и многих других неопагана који заједно раде јогу, љубе споменике, певају и уживају у најдужем дану у години.

У народу се верује да је Стоунхенџ изграђен у част богова сунца, а постоје и претпоставке да је ово место служило као опсерваторија на отвореном, одакле су се нагађали датуми помрачења сунца и месеца.

Овогодишњи дочек лета биће и уживо преношен преко Yоутубе канала English Herritage. (Данас)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.