ПОРОДИЦА КОСАНОВИЋ КРЕЋЕ У ОБНОВУ ПОЖАРОМ УНИШТЕНЕ ФАРМЕ

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Породица Косановић запамтиће 15. мај 2020. године као дан када им је у року од неколико минута пожар прогутао деценијски труд, зној и муку. У пожару који је тада избио изгубили су имовину, односно, шупе, штале, помоћне објекте и стадо оваца. Све што су Владимир и Недељка вредно стицали.
Ова храбра породица која је одлучила да живи од свог рада сада, уз помоћ пријатеља, родбине и комшија, креће у обнову фарме. У суботу ће започети бетoнирање темеља будуће штале и овчарника.

-Тога 15. маја, у вечерњим часовима супруга и ја смо нахранили стоку, кад је она отишла у кућу, а ја остао да причам са комшијама испред капије. Пришла ми је старија
кћерка и рекла да се из средине фарме нешто дими. Који минут пре тога увезао сам трактор унутра и онда видим да се баш код њега нешто дими. Упалио сам га и извезао на пут, неких 20 метара даље, али када сам се вратио натраг већ се видео пламен. На месту где је ватра избила налазило око 50 бала кукурузовине. Биле су то суве бале и у секунди су букнуле. Док сам назвао ватрогасну службу, за само тих неколико минута, више нисам могао да се вратим натраг на фарму од ватре и врелине. Доле је био дим, горе такав јак пламен да нисам могао прићи. На све то је кренуо да дува ветар великом силином да је носио пламен и по другим објектима. Ветар је био толико јак да је мене померао, присећа се Владимир Косановић.

Са супругом Недељком фарму је подизао пуних десет година, а већ тринаест обрађују земљу на којој су се изгорели објекти налазили. Оно што је за целу породицу Косановић страшно, нарочито за најмлађе чланове, јесу грла стоке која су изгорела то вече.

-У пожару је страдало наше стадо. Изгорело је 48 грла, 38 јединки старости од годину-две, остало су јагањци од пет до шест месеци старости. Међу њима је било 17 јединки које смо ми сами произвели на фарми. Све су биле уматичене овце са педигреима. Од првог дана оснивања фарме испоштовали смо све што се тражило да може да ради.
Објекте смо легализовали, уписали у катастру, плаћали порезе, водили књиге, регистровали газдинство, каже Владимир. Велики проблем представља чињеница да Косановићи нису осигурали фарму, не зато што нису желели већ зато што осигуравајућа друштва не издају полисе за оно што процене да је виосокоризична категорија.

-Више пута смо се обраћали осигуравајућим друштвима, али нисмо могли осигурати фарму. Одговарали су нам да је објекат високог ризика јер су изграђени од дрвета. Чак ни овце не осигуравају од пожара из истог разлога. Ове године смо требали да добијемо субвенције од државе, јер смо покушавали већ неко време да испунимо потребне услове. Али, и то нам је сада пропало. И да купимо нове овце више не испуњавамо потребне услове да би ове године добили субвенцију од државе, додаје Косановић. Живот не стоји у месту, чега су Косановићи више него свесни. Сада им је потребно што пре да „стану на ноге“. Прво што је неопходно је изградња шталских објеката за преживелу стоку, али и за ону коју намеравају набавити.

-Ми смо овим послом одлучили да се бавимо и сад не можемо стати због несреће која нас је задесила. Рада се не бојимо ни супруга ни ја. Наши пријатељи, комшије, родбина, радне колеге, поједини предузетници су нам помогли да што пре кренемо са изградњом штале. Следеће је на потезу набавка уматиченог стада. Надамо се да ће бити добрих људи који ће нам изаћи у сусрет и са којима ћемо моћи постићи договор. Спремни смо на нагодбу, уз уговор и потпис којoм би уступљене овце вратили у јагањцима, објашњава Владимир Косановић. Због лошег искуства са осигуравајућим кућама Косановићи ће овога пута штале градити од чврстог материјала. Консултовали су се са надлежним инспекцијама и објекат ће бити у истим габаритима као и претходни који су страдали у пожару, само што ће овога пута бити од чврстог материјала.

У суботу ће кренути бетонажа темеља, након тога подизање зидова висине четири метра, кров… Договорили смо мобу. Доћи ће нам пријатељи и људи добре воље јер је то једини начин да то урадимо. Један наш пријатељ, велики хуманиста, обезбедио нам је пола средстава и материјала, а остало ћемо ми платити. Још увек има добрих људи, хвала им на томе. За храну нам је треутно лакше, имамо је за зиму. Имам детелину коју требам косити, имам и два хектара зоби посађено која ће дозрети. Храна пристиже јер смо рачунали да ћемо велико стадо узимити ове зиме, а и пријатељи су нам обезбедили нешто зрнасте хране. Најважније нам је сада да до хладних дана обезбедимо смештај за овце и коње, каже Владимир.

У посети породици Косановић биле су и две телевизијске куће које ће својим прилозима покушати да помогну Владимиру и Недељки у обнови. Брачни пар Косановић се захваљује свима који су им помогли и онима који ће тек учинити. Пред њима је дуг и тежак пут, али они не одустају од свог сна да држе стоку, уживају у коњима и издржавају се од свог рада.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *