У АПАТИНУ ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО “ОДРЖИВИ РАЗВОЈ ЗА СВЕ”

APATIN DRUŠTVO VESTI

У просторијама апатинске Марине данас је одржан састанак представника локалне самоуправе и удружења грађана са представницима Фондације “Ана и Владе Дивац”. Том приликом представљене су активности социјалног стуба платформе “Одрживи развој за све” у Апатину, интегрисање родне димензије у локалну политику, као и кључни изазови за постизање родне равноправности.

Ивона Гвозденовић, пројектни менаџер у Фондацији “Ана и Владе Дивац” је након округлог стола у Апатину истакла, да је Србија по питању родне равноправности направила одређене помаке, посебно у законодавном оквиру.

-Ми смо овде у име платформе “Одрживи развој за све”, која већ две године ради на успостављању међудруштвеног дијалога међу државним и недржавним актерима као што су цивилно друштво, медији, грађани итд, на успостављању развојних приоритета Србије који су у складу са агендом 2030. Данас смо у Апатину имали округли сто којим желимо да истакнемо важност укључивања родне димензије у процес креирања свих локалних стратешких докумената, с обзиром да то онда доприноси равноправном положају жена и мушкараца у једној заједници. Србија је по питању родне равноправности направила одређене помаке, посебно у законодавном оквиру, о овој теми се све више говори и она се све више укључује у програме подршке које се планирају. Верујем да ћемо ми до 2030. године направити значајне помаке на овом плану, рекла је Ивона Гвозденовић.

Она је додала су у Фондацији “Ана и Владе Дивац” потпуно посвећени унапређењу родне равноправности у нашем друштву.

-То радимо кроз различите програмске активности, а пре свега стављамо акценат на економско оснаживање жена јер сматрамо да када су жене економски оснажене да тада добијају равноправан положај да одлучују, али и у друштву и код куће, закључила је Гвозденовић.

Наташа Ћурчић, потпредседница комисије за родну равноправност и шеф кабинета председнице општине Апатин је рекла, да локална самоуправа подржава рад овог тела и додаје да им та подршка много значи.

-Комисија за родну равноправност у Апатину постоји већ дужи низ година, а у последње време се заиста труди да унапреди равноправност која је сада некако добила на значају на локалном и државном нивоу, да свака социјална категорија односно мушко – женски односи добију равноправност у сваком сегменту и у свакој области. У томе свему локал подржава сваки наш рад и има осећај за све што би требало да се уради, а томе свему доприноси то што је на челу општине жена, као и чињеница да су на руководећим местима Јавних установа такође углавном жене. Њихова подршка јако много значи, а нама је преостало да стварамо нове идеје и реализујемо све што смо замислили. Акценат нам је на томе, да можда највише подржимо спорт и омладину, а у свему томе велики допринос има и локална самоуправа, каже Наташа Ћурчић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *