У АПАТИНСКОЈ ГИМНАЗИЈИ ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ СЛУЖЕЊА ВОЈНОГ РОКА

APATIN DRUŠTVO VESTI

Народна скупштина Републике Србије је 2011. године је укинула обавезно служење војног рока и прешло се на добровљно служење. У апатинској Гимназији и стручној школи “Никола Тесла” данас је одржана промоција добровољног служења војног рока са оружјем, у оквиру којег су ученици ове школе имали прилику да се упознају са условима служења војног рока у јединицама Војске Србије. Догађај је организовао Центар министарства одбране Сомбор у сарадњи са Првим центром за обуку из Сомбора, а осмишљен је тако да апатински гимназијалци у непосредном контакту са припадницима Војске Србије добију детаљне информације о томе шта их очекује ако се добровољно пријаве за служење војног рока, као и која су њихова права и обавезе у том случају. Ученицима је представљен и део опреме и наоружања које се користи током обуке.

Начелник Центра министарства одбране Сомбор, мајор Славко Ђипало је рекао да је у последње време повећано интересовање за служење војног рока и објаснио шта очекује младе који се одлуче да постану припадници Војске Србије.

-Добровољно служење војног рока траје шест месеци, од чега регрут 45 дана проводи у центру за основну обуку и исто толико у центру за специјалистичку обуку, а потом три месеца у јединицама Војске Србије. Плата војника износи 37.500 динара месечно, тако да лице за шест месеци добровољног служења војске добије око 225.000 динара. Поред тога, као и раније, војници имају обезбеђен смештај, храну, одећу и опрему, здравствену заштиту, а плаћени су им и путни трошкови за одлазак на одслужење војног рока и повратак кући. Када особа одслужи војни рок добија могућност да се запосли у Војсци Србије, Министарству одбране, Министарству унутрашњих послова, у агенцијама за физичко-техничко обезбеђење и казнено-поправним заводима, а поред свега тога битно је напоменути и да је служење војног рока традиција у нашем народу, рекао је Ђипало.

Он је поручио да сви заинтересовани који у текућој години навршавају од 19 до 30 година за добровољно служење војног рока могу да се пријаве у Центар министарства одбране Сомбор, али и у свим филијалама Поште Србије и путем портала e-uprava.

Данашњој промоцији у апатинској Гимназији и стручној школи је присуствовала и Саманта Богдановић, која је војни рок служила прошле године.

-На одслужење војног рока сам отишла у марту 2021. године и 45 дана сам била у Сомбору, а потом исто толику у Горњем Милановцу, након чега сам три месеца провела у гарди. Све је прошло релативно брзо и није било тешко као што сам очекивала. Мотив за служење војног рока ми је био запослење, јер сам одлучила да радим у Војсци Србије. Конкурисала сам за радно место у Сомбору и сваког момента очекујем да ме позову на посао, објаснила је Саманта.

Апатинка Мирослава Зорић каже да се за добровољно служење војног рока пријавила како би учврстила свој став.

-Велика мије част и понос да носим униформу Војске Србије. Сматрам да ће ми дисциплина коју будем стекла у војсци значити кроз читав живот, рекла је Мирослава.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.