U 101 OPŠTINI U SRBIJI POČELA OTPUŠTANJA ZAPOSLENIH

APATIN DRUŠTVO SRBIJA VESTI

Predsednici 101 opštine u Srbiji podvukli su crtu i krenuli sa racionalizacijom, premeštanjem i otpuštanjem zaposlenih, saznaje “Blic”.

Sa rezovima je krenulo 70 odsto opština od ukupno 145, a prema planu u lokalnim samoupravama treba da bude otpušteno 5.700 ljudi. Kako saznaje “Blic”, na listi opština koje su broj službenika prilagodile odluci Vlade o maksimalnom broju zaposlenih su Niš, Apatin, Lajkovac, Bečej, Loznica…

Do 8. februara broj zaposlenih trebalo  je da bude smanjen. Trećina opština je podelila otkaze i pre isteka roka, a potom su najavljeni izbori za koje se očekivalo da će usporiti proces. Ministarka za državnu upravu Kori Udovički u međuvremenu je izjavila i da će racionalizacija verovatno kasniti jer je rok od 60 dana u startu bio prekratak.

Maksimalnom broju zaposlenih prilagodio se i najveći broj ministarstava i državnih institucija i agencija. Ministarstvo rada utvrdilo je višak zaposlenih u zakonskom roku pa je 140 prekobrojnih činovnika već otpušteno. U NSZ-u otpušteno je 90 zaposlenih, a u fondu PIO 51.