MAĐARSKI UNIVERZITET U SOMBORU- STUDIJE ZA NEGOVATELJE NA MAĐARSKOM I ENGLESKOM

APATIN DRUŠTVO SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Zahvaljujući odeljenju Medicinskog fakulteta u Pečuju u Sombor ponovo ima visokoškolsku ustanovu na mađarskom jeziku a od iduće godine i na engleskom.

Nastavu će početi 11 studenata, koji će se obrazovati kroz osam semestara a prema planu  Univerziteta u Pečuju do 2020. godine u somborskom odeljenju će biti 100 studenata.Diploma će važiti u svim EU državama, sa mogućnošću nastavka master studija u Pečuju.

– Odeljenje u Somboru predstavlja mogućnost da Medicinski fakultet pečujskog univerziteta pokaže da obrazovanje može  ponuditi  van granica Mađarske, pre svega za one koji žele da ostanu i studiraju na mađarskom jeziku u domovini, kao i za one koji žele da steknu diplomu na međunarodnim studijama na engleskom jeziku. Dokumentacija za akreditaciju studijskog programa na engleskom jeziku je spremna a od sledećeg septembra će se primenjivati – rekao je dekan Medicinskog fakulteta u Pečuju, prof. dr Jožef Betlehem.

Studije za negovatelje u Somboru otvorene su zahvaljujući zalaganju mađarskog Ministarstva za ljudske resurse i državnog sekretara Zoltana Maruže.- Naše ministarstvo je 2014. godine sagledalo mogućnosti visokog obrazovanja na mađarskom jeziku u Vojvodini i zaključili smo da su prilike među najlošijima u regionu. Da bi se stvorili uslovi za otvaranje ovog odeljenja, uložili smo u rekonstrukciju i dogradnju Mađarske građanske kasine, što je omogućilo da u Somboru predavanja drže najbolji profesori Medicinskog fakulteta iz Pečuja- rekao je dr  Maruža.