ТРИБИНА У СОМБОРУ, РАНА ДИЈАГНОСТИКА И ИНОВАТИВНЕ ТЕРАПИЈЕ- КЉУЧ ЗА СМАЊЕЊЕ СМРТНОСТИ ОД РАКА ДОЈКЕ

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI ZAPADNOBAČKI OKRUG

Годишње у Србији од рака дојке оболи око 4.400 жена, док се у Војводини годишње дијагностификује око 1.200 нових пацијенткиња са канцером дојке,“ поручено је на трибини у оквиру националне кампање „Удружени за живот пред нама“, која има за циљ подизање свести грађана о раку дојке, значају ране дијагностике и психолошке подршке у онколошком лечењу, као и најновијим терапијским опцијама.

Трећу по реду трибину организовало је Друштво за борбу против рака Сомбор, које заједно са шест удружења из Београда, Ниша, Kрагујевца, Ужица и Врњачке бање спроводи ову кампању.

Доц. др Лазар Поповић, лекар специјалиста интернистичке онкологије на Институту за онкологију Војводине упозорава на још једну забрињавајућу статистику – да се код 1 од 3 жене са раком развије узнапредовали карцином дојке, који је и главни узрок смртности од ове болести, а статистике показују и да само 27% оболелих особа од метастатског карцинома дојке преживи после пет година.

Међутим, др Поповић каже да је након 10 година истраживања, остварен велики резултат у лечењу метастатског карцинома дојке – „Најновије терапијске опције у лечењу метастатског карцинома дојке значајно продужавају живот и смањују ризик од смрти за чак 30 одсто и то оног подтипа који је присутан код 70 одсто пацијенткиња: ХЕР2- и ХР+. Иако последњих година можемо видети напредак у доступности модерних терапија за различите категорије пацијената, нажалост огромна већина пацијенткиња са метастатским карциномом дојке и даље нема доступну терапију.“

Прим. др Ђерђи Шарић, председница удружења Друштво за борбу против рака Сомбор, поред иновативних терапија, посебно наглашава значај ране дијагностике у лечењу карцинома дојке.

„Друштво за борбу против рака Сомбор је већ 50 година велика подршка свим оболелима и овом националном кампањом коју заједнички са још шест удружења спроводимо у читавој Србији показујемо да свака жена, без обзира да ли живи у граду или селу, да ли живи на југу или северу Србије, заслужује подршку и све оне заслужују једнаке шансе за успешну борбу са овом болешћу. Због тога, неопходно је да све оне имају најбољу могућу доступну терапију“, каже др Шарић.

Kао један од најважнијих сегмената онколошког лечења, поред иновативних терапија на трибини се наводи и психолошка подршка женама са канцером дојке. „Значај психолошке подршке у сваком тренутку борбе против рака дојке од непроцењивог је значаја. Пацијенткињама су различите животне приче, године старости, лична и професионална оствареност, али циљ је исти. Зато је драгоцено да све те жене чују друге приче и поделе искуства и да виде да нису саме у тој борби, да су друге жене, породице, пријатељи, лекари и медицинске сестре ту за њих“, изјавила је Изабела Рашковић, један од психолога у удружењу Друштво за борбу против рака Сомбор.

На трибини је поручено да рак дојке често погађа жене у периоду када имају велике одговорности, у породичном, друштвеном, економском и каријерном смислу. „У таквом животном добу, рак дојке жене доживе врло трагично, али усред свега тога, живот се наставља и оне треба да науче како да живе са таквим околностима. Разумевање проблема и преузимање контроле над тим изборима је најзначајнији корак напред, а психолошка подршка и брига о менталном здрављу је неопходна у процесу лечења“, изјавила је Моника Вук, психолог у удружењу Друштво за борбу против рака Сомбор.

Трибине у оквиру националне кампање „Удружени за живот пред нама“ о узнапредовалом карциному дојке, начинима лечења, значају психолошке подршке у лечењу рака дојке и доступности иновативних терапија у Србији и окружењу су већ реализоване у Београду и Нишу, а трибине ће се током децембра одржати у Ужицу 13, а након тога и у Kрагујевцу 17. децембра 2019. године.

Kампању „Удружени за живот пред нама“ организује „Друштво за борбу против рака” из Сомбора заједно са још шест удружења – „Европа дона“ и „Будимо заједно” из Београда, „Женски центар Милица“ из Врњачке Бање, жена оболелих и лечених од рака дојке „Воља“ из Kрагујевца, Саветовалиштем за жене оболеле од удружењем рака дојке „Јефимија” Ужице и Удружење жена са раком дојке „Бисер“ из Ниша.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *