КОПАЧКИ РИТ УЗРОК АБНОРМАЛНОГ БРОЈА КОМАРАЦА У АПАТИНУ

APATIN DRUŠTVO VESTI

Прошло је само шеест дана од последњег третирања комараца на територији општине Апатин, а већ се стиче утисак да је број комараца исти, ако не и већи у односу на период пре прскања.

Разлози за повећану бројност комараца на територији општине Апатин су изузетно повољни хидрометеоролошки услови за продукцију комараца и њихова свакодневна миграција из нетретираног подручја „Копачког рита“ у третирано урбано подручје Апатина, рекао је Дарио Аћимовић, менаџер за односе са јавношћу предузећа “Циклонизација” из Новог Сада.

Он је објаснио да је „Копачки рит“ заштићено подручје на територији суседне државе у ком се комарци не третирају, а август ове године је неуобичајено повољан за хиперпродукцију због недавног пораста водостаја Дунава, пуњења рита и активирања великих изворишта комараца.

Дарио Аћимовић је подсетио да су општинска управа и “Циклонизација” на основу параметара са терена, крајем прошле недеље организовли свеобухватан комбиновани третман против комараца на целој територији општине.

-У четвртак 20. августа из хеликоптера и авиона изведени су третмани у заштитним појасевима око Апатина и свих села, док је истовремено са земље изведен третман УЛВ генераторима на целој територији општине. Контрола успешности овог третмана показала је редукцију популације комараца од 90 одсто, што представља изузетно високу успешност. Међутим, резултати наших акција анулирани су у врло кратком року због константне миграције комараца из „Копачког рита“ на територију Апатина, каже Аћимовић.

Према његовим речима, Општинска управа Апатин и “Циклонизација” планирају да се врло брзо одради још једна серија тертмана против комараца на територији целе општине, имајући у виду да предвиђања кажу да се продукција нових генерација комараца у „Копачком риту“ стишава.

1 thought on “КОПАЧКИ РИТ УЗРОК АБНОРМАЛНОГ БРОЈА КОМАРАЦА У АПАТИНУ

  1. Hvala Bogu da je konacno izrecena istina. Pa, to je uvek tako i bilo. Tu u Apatinu se prskaju komarci po ulicama, sto je cisti Sizifov posao i bacanje para. A komarci nam dolaze iz guste sume preko Dunava, pa i Kopackog rita, gde nema tretmana. Otkad ja znam za sebe, u Apatinu preko leta uvek ima komaraca. A da je neko umro od njih, jos nisam cula.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.