ТРИБИНА У АПАТИНУ-20 ГОДИНА ОД БИТКЕ ЗА ПАШТРИК

APATIN POLITIKA SOMBOR VESTI

Поводом Дана сећања на жртве НАТО агресије на СР Југославију у општини Апатин одржана је трибина „20 година од битке за Паштрик“ на којој су говорили генерали Божидар Делић и Стојан Коњиковац, руски добровољац Алберт Андејев и тадашњи војник 549 бригаде Горан Браун.

Трибину је водио Жељко Обрадовић, пуковник у пензији, који је у свом излагању подсетио присутне на претходне које је организовала Организација резервних војних старешина и на важност чувања сећања на наметнути рат од стране НАТО алијансе тадашњој СР Југославији.

– Одлука о бомбардовању тадашње СРЈугославије донета је, први пут у историји, без одобрења Савета безбедности Уједињених нација. СР Југославија је нападнута под изговором да је кривац за неуспех преговора у Рамбујеу и Паризу о будућем статусу покрајине Косово и Метохија. Након што је одлуку о неприхватању страних трупа прихватила и Скупштина Србије, која је предложила да снаге Уједињених нација надгледају мировно решење сукоба на Косову, НАТО је 24. марта 1999. године започео ваздушне ударе крстарећим ракетама и авијацијом, на подручја Србије и Црне Горе, рекао је Жељко Обрадовић, пуковник у пензији.

Присутне је подсетио на најважније војне параметре, стратешке циљеве, однос снага између агресора и наше земље, број настрадалих. Рекао је да током 11 недеља, колико је агресија трајала, скоро није било града у Србији који се није нашао на мети снага НАТО. Жртве су биле огромне.

– За 78 дана, колико је трајало бомбардовање, погинуло је 1.008 припадника Војске и српске полиције ( 631 припадник војске Србије, 28 нестало, укупно 659 жртава, од чега 72 официра, 41подофицир, 18 војника по уговору, 191 војник на служењу војног рока, 245 резервиста, 60 добровољаца и три цивила у војци), а теже и лакше рањено око 7.000 цивила, међу њима 2.700 деце. Рањена су 5.173 војника и полицајца, а десетак особа се и даље воде као нестали. Из апатинске општине током НАТО агресије у саставу 549 бригаде борили су се и погинули наши суграђани капетан Ибо Заим и војник Ратко-Раде Вејин, изјавио је пуковник Обрадовић.

На трибини се чуло и како се Војска СРЈ сналазила и на који начин је надмудривала знатно моћнијег непријатеља, од изградње лажних мета до привлачења ракета стајским ђубривом. Све што је могло да послужи у очувању живота и имовине користило се. Србија је застарелим системима, али одважношћу и храброшћу, победила савремено опремљеног, материјално знатно јачег, бројчано надмоћнијег непријатеља. Агресију на СР Југославију извршило је 19 држава чланица НАТО алијанске, а уз оне које су дале свој простор, територију и писте, било их је укупно 26.

Обрадовић је подсетио и на речи генерала Небојше Павковића, команданта Треће армије, касније начелника Генералшаба, да је битка за Кошаре била страшна, уз велике жртве, од 9. априла до 14. јуна 1999. године када је заустављен пробој албанских терориста ка Дреници, али је битка на Паштрику, која је трајала од 26. маја до 14. јуна 1999. године (последњег дана рата) у борбеним документима забележена као најтежа.

Генерал Божидар Делић био је током НАТО агресије командант 594. моторизоване бригаде, генерал Стојан Коњиковац командант ИКМ на Паштрику, док је Алберт Андејев руски добровољац. Наш суграђанин Горан Браун био је тада војник на одслужењу војног рока на Паштрику.

Трибину је организовала Организација резервних војних инвалида, у сарадњи са општином Апатин, општинским одбором СУБНОР-а Апатин, Удружењем ратних војних инвалида, Удружењем ратних ветерана „Патриотски фронт“. Присуствовали су јој Милан Шкрбић, председник општине Апатин са сарадницима, представници Војске Србије и Првог центра за обуку Сомбор, МУП-а, делегације ОРВС из Оџака, Сомбора, Суботице, Нове Пазове и подружница села апатинске општине, предстваници црквених општина, Организација ратних и цивилних инвалида и други.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *