Najnovije vesti
Početna » VESTI » APATIN » TRAŽI SE DOMAĆINSTVO SA NAJVIŠE LASTA
TRAŽI SE DOMAĆINSTVO SA NAJVIŠE LASTA

TRAŽI SE DOMAĆINSTVO SA NAJVIŠE LASTA

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ove godine po drugi put oganizuje takmičenje “Domaćinstvo koje su laste izabrale” u okviru koga traže domaćina koji ima najveći broj zauzetih gnezda seoskih lasta na svom imanju.

Pobednik takmičenja osvojiće 1.000 kilograma kukuruza.
Smatra se da je intenzivna poljoprivreda osnovni razlog koji dovodi do gubitka staništa i smanjenja populacija ugroženih vrsta“, kaže Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. “Naše seoske laste ozbiljno ugrožava nedostatak hrane, korišćenje otrova u poljoprivredi i rušenje gnezda. Zamiranjem sela i stočarstva nestaju i ptice koje su dobro poznate našim domaćinima.
Prošle godine, među 77 domaćinstava iz cele Srbije, pobednik takmičenja bio je Laslo Ševenjhazi iz Padeja u čijem domaćinstvu je čak 43 para seoskih lasta svilo gnezda.
Prema poslednjim procenama koje su urađene 2015. godine na području Srbije gnezdi se između 200 i 300.000 parova seoskih lasta, a njihova populacija umereno opada još od 1980. godine.
Formular za takmičenje možete popuniti OVDE.

Autor: Radio Dunav

Radio Dunav Apatin 98.7 Mhz

Postavi komentar

Your email address will not be published.

Redakcija radio Dunava zadržava pravo da ukoliko ih proceni kao neumesne obriše komentare koji sadrže bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede, uvrede na račun autora teksta ili članova redakcije ili bilo kakav drugi nezakonit sadržaj.
Scroll To Top