ТЕХНИЧКА ШКОЛА У АПАТИНУ ПОСТАЈЕ ЦЕНТАР БРОДОГРАЂЕВИНСКЕ СТРУКЕ

APATIN EKONOMIJA VESTI
  • ШАНСА ЗА МЛАДЕ, ПО ЗАВРШЕТКУ ШКОЛОВАЊА СИГУРАН ПОСАО И ВИСОКА ПРИМАЊА

У Техничкој школи са Домом ученика у Апатину ове године биће отворена нова одељења за занимања уско повезана са бродоградњом. Локална самоуправа и Бродоградилиште намеравају и стипендирати ученике, чиме би општина Апатин, односно, Техничка школа постала војвођански центар свих металских струка у бродоградњи.

Намера новог власника Бродоградилишта Василија Пецића и директора Техничке школе Петра Поповића је да обнове сарадњу школовања стручних кадрова за потребе бродоградње. Ово предузеће, које је некада било у само врху речних бродоградилишта (једино на Дунаву опремљено синхролифтом – хелингом), има све услове за успешну обнову. На челу предузећа је човек из струке (Пецић је дуго година радио у бродоградилишту у Тивту) који на најбољи начин разуме потребу за школованим кадром, па се у Техничкој школи надају сарадњи какву су некада имали.

– Техничка школа је дуги низ година образовала кадрове за машинске, бродограђевинске и бродомашинске струке, које су се у претходним годинама због дешавања у земљи скоро угасиле. Када су у Војводини радила сва бродоградилишта имали смо четири до пет одељења бродоструке. Наша школа је тада у покрајини била центар за образовање радника бродограђевинске и бродомашинске струке, а онда смо дошли у ситуацију да неколико година нисмо образовали те кадрове. Како се сада машинска и бродограђевинска струка обнавља, поново смо отворили врата овим струкама. Сматрамо да ће то бити респектабилно, да ће се моћи запослити доста младих људи и зато смо ове године испланирали упис ученика који ће покренути тај део производње. Потребно је зановити број радника који су некада радили у бродоградилишту а сада су у пензији. Стога ће школа образовати кадар који ће за три године, када заврше школовање, моћи одговорити на захтеве производње, рекао је Петар Поповић, директор Техничке школе.

Школа је верификована за образовање свих профила бродограђевинске и бродомашинске струке, а ученици се опредељују за тренутно најпотребније кадрове. За почетак ће то бити занатско одељење трећег степена стручне спреме од 30 ученика са два профила бравар-варилац и бродомонтер. Техничка школа после тога може да образује и бродотрасере, бродоцеваре, бродомеханичаре, а касније и бродограђевинске техничаре са четвртим степеном стручне спреме. Ученици ће велики део праксе обављати у Бродоградилишту Апатин.

– Надамо се да ће господин Пецић ових дана склопити уговоре са иностраним партнерима и да ће имати предлог када бисмо могли да образујемо и друге кадрове. Његова је намера да запошљава људе из Апатина, превасходно стручни кадар. У плану нам је дуални систем образовања где би ученици имали потпуну праксу у Бродоградилишту, али ће моћи остварити одређену новчану надокнаду за свој рад, док се фирма обавезује да им обезбеди све услове за рад, ХТЗ опрему, заштиту и инструкторе уз помоћ наших наставника практичне наставе. Општина је такође заинтересована да те ученике стипендира јер ће они доприносити развоју нашег града. Бродоградилиште ће за почетак запослити 200 до 250 људи, а када буду радили пуним капацитетом око 400 људи, изјавио је Поповић.

Занимање за школовање нових кадрова влада и међу децом која нису из Апатина, па се поставља питање шта ће нови смерови значити за њих, да ли ће моћи да се запосле ако их заврше и какви су услови за добијање Дома.

–  Сваке године школа расписује конкурс за смештај ученика у Дом који располаже са 108 места у двокреветним собама, веома високог комфора. Сваки ученик који живи ван Апатина, а жели да упише неко од занимања у нашој школи може добити место у Дому. То се односи и на ученике који живе у насељеним местима наше општине. Цена боравка у Дому је 5.600 динара месечно. Ученици имају три оброка, васпитни рад, помоћ у учењу, слободне активности. Деца имају и обавезно време за учење. Велики број деце која заврше наша занимања одмах почне да ради. Видите, данас је велика потреба за вариоцима и могу одмах да се запосле у било којој фирми која има машинску делатност, а у Апатину их има неколико, каже директор.

ЗАНИМАЊА БРАВАР-ВАРИЛАЦ И БРОДОМОНТЕР НА ЛИСТИ НАЈПЛАЋЕНИЈИХ

Према речима директора Поповића плате за ова радна места су данас значајно повећане. Квалификовани КВ мајстори вариоци у Бродоградилишту имају пристојне плате у распону од 60.000 до 90.000 динара, а ако раде прековремено или су вариоци за прохром или алуминијум могу да месечно зараде преко 120.000 динара. Исто стање је и са осталим профилима металне струке, као што су занимања бравара, машинбравара, механичара.

– Тренутно у школи имамо смерове за кувара, аутомеханичара, техничара за управљање ЦНЦ машинама и наутичке техничаре речни смер. Ученици који заврше за наутичког техничара имају велику проходност у речном саобраћају. После праксе полажу за морнара, а након тога могу да полажу за капетана. Могу да нагласим да су и плате за ова занимања велике у односу на тренутни просек у нашој земљи. И фирме у Новом Саду које се баве речном пловидбом траже наутичаре и морнаре. То је тренутно дефицитарно занимање. Ми смо до сада ишколовали четири генерације наутичара, тренутно се школује пета, и сви имају могућност брзог запослења, као и напредовања у послу. Овај профил образују још само две школе, Техничка школа у Новом Саду и Бродограђевинска школа у Београду, објашњава Поповић.

Он је додао да проблем школовања нису само раскорак између потребних струковних занимања и кадрова који се школују, већ и амбиције родитеља који не сагледавају жеље и реалне могућности своје деце.

Она синтагма да треба учити да не би морао радити нажалост није добра јер ако се заврше више школе интелектуални рад је далеко тежи од мануелног, а људи то не схватају. Тренутно можемо да видимо да су занатска занимања тражена. Сваки добар занатлија живи пристојније од доктора, професора, директора (варилац у бродоградилишту има 20 посто већу плату од мене). Добар мајстор који ради може веома добро да заради током радног века и оствари сигурну пензију. Не требамо потцењивати занимања, него схватити да ти људи добро раде свој посао и могу од њега пристојно да живе, истакао је Поповић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.