СПАСЕНА ДВА ОРЛА БЕЛОРЕПАНА

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Два орла белорепана (Haliaeetus albicilla) спасена су од скоро сигурне смрти, захваљујући брзој и заједничкој интервенцији државних органа, инспекција, ловачког удружења „Мостонга” и ветеринарске амбуланте „Шапица” из Оџака, саопштио је Покрајински завод за заштиту природе.

Током својих редовних ловочуварских активности Дамир Ивановић из ловачког удружења „Мостонга” је приметио у атару између Оџака, Каравукова и Српског Милетића, два белорепана како леже један до другог, што је код ловочувара изазвало сумњу да нешто није у реду, те је то одмах и пријавио својим надређенима, који су о свему обавестили републичке и покрајинске инспекцијске органе, навео је завод.

С обзиром на то да се све дешава око 20 часова, као и на ургентност ситуације у којој се два орла налазе, како се напомиње, у ропцу за живот, кључни фактор је било време за које ће им се пружити прва помоћ. Околности на лицу места и положај у којем су нађене птице указивале су на потенцијално тровање пестицидима и то највероватније кроз ланац исхране.

Према инструкцијама покрајинске инспекције за заштиту животне средине и надлежног завода, ловочувар је птице однео до прве доступне ветеринарске амбуланте „Шапица” у Оџацима, где им је прву помоћ пружила докторка ветеринарске медицине Тања Јовановић. Птице су ту и дочекале јутро до доласка Тима за збрињавање строго заштићених и заштићених дивљих врста животиња из Покрајинског завода за заштиту природе.

У овој институцији наводе да се орлови белорепани тренутно налазе у Прихватилишту ЗОО врта „Палић”, где ће и остати на лечењу до опоравка, а након чега ће бити враћени у природу.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *