СВЕТОМ ТАЈНОМ ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА, У АПАТИНСКОМ ХРАМУ ПОЧЕЛИ “СВЕТОАПОСТОЛСКИ ДАНИ”

APATIN DRUŠTVO VESTI

Служењем свеноћног бденија и Светом тајном јелеосвећења, јуче су у апатинском храму Сабор Светих апостола почели седми по реду “Светоапостолски дани”, који трају до апатинске храмовне славе – Павловдана, 13. јула.

Вечерњим и јутарњим Богослужењем началствовао је презвитер Милан Цирар, парох стапарски, док је Светом тајном јелеосвећења и Светом Литургијом началствовао презвитер Саво Николић, архијерејски намесник сомборски, уз саслужење још седам свештеника.

Након молитава за оздрављење и помазивања освећеним уљем, апатински верници су кућама понели освештано брашно и уље, које као помоћ при лечењу могу користити сви православно крштени и миропомазани верници.

Према црквеном предању, при Светој тајни јелеосвећења Бог Дух Свети, силази у помоћ када се живот човека нађе у великој невољи и опасности од болести и немоћи. Окрепљује, снажи и лечи болесника, а циљ ове Свете тајне је опраштање грехова и повратак здравља оболелог.

Света тајна јелеосвећења састоји се из молитава свештеника и помазивања болесника освећеним уљем, кроз које делује Божија благодат за оздрављење болесника, a болест подразумева обољење душе или тела. Божија благодат у овој Светој тајни лечи тело од његове немоћи и чисти душу од њених грехова.

Света тајна јелеосвећења врши се, не само над тешким болесницима, него и над онима који су лакше болесни. На њој могу учествовати (по потреби и више пута годишње) сви верни. У наше време ову Свету тајну врше свештеници и појединачно, само на молбу верника и то углавном у време ванредних болести и већих искушења, а редовно се врши једанпут годишње, током Великог и Часног Поста, на Огњену Марију и за време Божићног поста.

Светоапостолски дани ће бити настављени 9. јула, када ће у апатинском храму од 19,30 бити одржано предавање „Дрога нема последњу реч“, а о теми ће говорити протојереј Бранкo Ћурчин. Дан касније, 10. јула од 19,30 у храму крај Дунава предавање ће одржати јеромонах Доситеј Хиландарац који ће говорити о животу на Светој Гори, а 11. јула у исто време у храму Сабор светих апостола ће бити уприличен концерт Градског хора “Јединство” из Апатина. На сам дан апатинске храмовне славе, 13. јула Света Литургија са Опходом око храма и резањем славског колача ће почети у 9 сати.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *