DVADESET GODINA „SUMNjIVOG LICA“-NAJPOPULARNIJA PREDSTAVA SOMBORSKOG POZORIŠTA

APATIN KULTURA VESTI

„DUNAVSKI BISERI“ OD PRVOG DANA ČLANOVI PREDSTAVE

Predstava „Sumnjivo lice“ somborskog Narodnog pozorišta, po tekstu Branislava Nušića i u režiji Jagoša Markovića, sinoć (9. maja 2018. godine) imala je svečano izvođenje povodom dvadeset godina od postavljanja na scenu.

Rođendan su obeležili 120-tim izvođenjem pred somborskom publikom, a sve je počelo 9. maja 1998. godine, na istom mestu. I nakon dve decenije igranja ovo je jedna od najpopularnijih predstava somborskog pozorišta, a noseću ulogu svih ovih godina igra maestralni Saša Torlaković. Uz njega su tu Radoje Čupić, David Tasić Daf, Srđan Aleksić, Biljana Keskenović, Ivana V. Jovanović, i mnogi drugi.

Od prvog dana apatinski „Dunavski biseri“ su sastavni deo pozorišnog ansambla. Te 1998. godine kada se zavesa somborske Velike scene po prvi put otvorila pred ovom predstavom u ulozi muzičara našli su se tadašnji članovi „Dunavskih bisera“ Željko Lazović, Dušan Gladić i Jožef Veber. Tokom godina Gladić i Veber su ostali u stalnom sastavu predstave, dok se na mestu harmonikaša smenilo nekoliko muzičara. Jedno vreme je sa njima bio Dragan Narančić, dok je u toj ulozi poslednjih godina Milan Dopuđa.

Predstava je izvođena širom Srbije i osvojila brojne nagrade na raznim pozorišnim festivalima, a Saša Torlaković je najviše nagrađivan glumac za lik Jerotija.
Predstava je gostovala i u Ukrajini i Sloveniji, a sa glumačkom postavom redovno putuju i „Dunavski biseri“.
– Sala je i sinoć bila puna, što se kaže, i poslednja stolica popunjena i sva mesta za stajanje. Publika je, kao i uvek, bila izuzetno zadovoljna, a i glumci su igrali odlično raspoloženi. Svi smo bili zadovoljni. Nakon predstave, upravnik Pozorišta Mihajlo Nestorović pozdravio je i mlade i stare glumce i u čast dvadesetogodišnjice igranja otvorio šampanjac, rekao je Jožef Veber.

Jubilarnoj predstavi prisustvovali su i glumci koji su nekada igrali u ovoj predstavi, i zajedno sa sadašnjom postavom uživali u zabavi priređenoj svima njima u čast.
Pozorišna predstava „Sumnjivo lice“ se igra nekoliko puta godišnje, a najučestalija izvođenja su početkom školske godine, u septembru i oktobru mesecu.

– To je sada već tradicija da ovu predstavu, po polasku u novu školsku godinu, pogledaju srednjoškolci i studenti Sombora i okoline, dodao je Veber.
Želja ansambla je da dočekaju i svečano proslave i trideset godina izvođenja „Sumnjivog lica“. Ako je suditi po interesovanju publike, koje ne jenjava ovih dvadeset godina, biće i toga.