SUMNJIVA CRNA TEČNOST ISTIČE U DUNAV KOD APATINA (FOTO-VIDEO)

APATIN DRUŠTVO HRONIKA SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Iz “Ciganskog kanala” pored Apatina juče se u zaliv “Mišvald”, najznačajnije riblje mrestilište rezervata Gornje Podunavlje izlila neindetifikovana obojena tečnost, intenzivnog mirisa.

Incident su prijavili brojni pecaroši koji su alarmirali lokalna udruženja i predstavnike “Vojvodinašuma” šumske uprave Apatin, upravljača nad ovim vodama. Nadležni inspektori su izašli na teren i konstatovali da je voda značajno izmenjena, ali još neutvrđenog sastava.

Mišvaldsko mrestilište je zaštićeno područje i na njemu su strogo zabranjene sve aktivnosti koje na bilo koji način mogu ugroziti ovo posebno stanište riba. Iz tog razloga, svako ispuštanje industrijskog otpada se smatra krivičnim delom i kažnjivo je zakonom.

– Crna mrlja se pojavila i ima neprijatan miris, uzroci su nepoznati. Očekujemo da se nadležne inspekcije angažuju. Kanal Mišvald je značajno mrestiliše riba, a  sumnja se da su eventualna zagađenja izazvali industrijski objekti iz neposredne blizine, rekla je Duška Dimović, direktorka programa WWF za Srbiju.

Strahujući od ekološke katastrofe većeg obima, sve organizacije za zaštitu životne sredine su pozvale nadležne organe i inspekcije da ispitaju ovaj slučaj kako bi odgovorni za zagađenje ovog zaštićenog područja bili procesuirani.

Zagađen Ciganski kanal Apatin, 2016, Mišvald (29)
Uzorak vode levo, uzet iz Dunava uzvodno pored Međunarodnog pristaništa.Desni uzorak, voda iz zagađenog Ciganskog kanala

Iako za sada nema dokaza o poreklu zagađenja, javnost bi već početkom sledeće nedelje, a najkasnije u roku od 30 dana, na osnovu uzetih uzoraka mogla saznati da li je bilo zagađenja i ko je odgovoran za to.

Zagađen Ciganski kanal Apatin, 2016, Mišvald (30) Zagađen Ciganski kanal Apatin, 2016, Mišvald (20) Zagađen Ciganski kanal Apatin, 2016, Mišvald (15) Zagađen Ciganski kanal Apatin, 2016, Mišvald (5) Zagađen Ciganski kanal Apatin, 2016, Mišvald (2)Zagađen Ciganski kanal Apatin, 2016, Mišvald (18) Zagađen Ciganski kanal Apatin, 2016, Mišvald (6) Zagađen Ciganski kanal Apatin, 2016, Mišvald (4)