STIŽE NAM TALAS POSKUPLJENJA

EKONOMIJA SRBIJA VESTI

Građane Srbije od januara čeka talas poskupljenja, a novim višim cenama, sada je već izvesno, najpre će biti pogođeni pušači, pišu Večernje novosti.

Za šest do sedam dinara zbog rasta akciza poskupeće kutija cigareta, skočiće cena kafe i nekih uvoznih proizvoda, ali proizvođači i uvoznici ne mogu da preciziraju za koliko. Na spisku viših cena naći će se uvozna kozmetika, kućna hemija, konditori, neka pića, kako nezvanično trgovci kažu bar od jedan do tri odsto, a u nekim slučajevima i više.

Za duvan je pripremljen novi petogodišnji kalendar prema kojem će akcize i narednih godina biti postepeno povećavane na svakih šest meseci, kao i do sada. Prema novom predloženom akciznom kalendaru, cene cigareta od početka naredne godine samo po osnovu rasta fiksne akcize poskupeće za dva dinara po paklici.

A, kada se tome doda i PDV od 20 odsto, kao i proporcionalna akciza od 33 odsto od maloprodajne cene, onda se to opterećenje povećava.

“To znači da će paklica cigareta da poskupi ne dva, već pet do sedam dinara, zavisno od vrste cigareta”, kažu u duvanskim kompanijama i ne žele da preciziraju za koliko će i kada podići cene.

“Da li će se to automatski preliti na cene ostaje da se vidi. U ranijem periodu, uglavnom su se zaokruživale cene, poskupljenja su išla na pet ili 10 dinara. Povećanje cena cigareta ići će postupno, dva puta godišnje”, dodaju oni.

Umesto dosadašnjih 62 dinara, fiksna akciza u narednih šest meseci počev od 1. januara iznosiće 64 dinara, potom svakih pola godine povećavaće se po 1,5 dinar, što je umanjenje u odnosu na prethodne cikluse.

Istovremeno, proporcionalna akciza ostaje nepromenjena za ovu godinu i iznosi kao i ranije – 33 odsto od maloprodajne cene. Da li će tako ostati ubuduće, ostaje da se vidi, kada budu poznati detalji oko novog akciznog kalendara. Sad treba da ga odobri Vlada i Skupština usvoji u paketu sa budžetom.

U Evropskoj uniji visina minimalne akcize je 90 evra na 1.000 cigareta, dok u Srbiji ona iznosi 50 evra. Goran Pekez, direktor korporativnih poslova “Japan tobako internešenala” kaže da su sve zemlje prošle kroz isti proces prilagođavanja EU, dodajući da su njima date četiri godine po pristupanju da se usklade.

Početak naredne godine obeležiće i poskupljenje crnog napitka. Cena sirove kafe do kraja godine povećaće se do 28 odsto, što će uticati na cene u maloprodaji. Na skok cena sirove kafe uticao je slabiji rod u Brazilu, pogotovo deficit sorte koju koristi lokalna industrija kafe, za trećinu slabiji rod u Vijetnamu. Zbog svih tih uticaja, kafa u maloprodaji je u trendu poskupljenja širom sveta, pa i u Srbiji.

Iako se u javnosti spekulisalo da će domaća žestoka pića biti oporezovana po veoma visokoj stopi po 192 dinara po litru, to se ipak neće dogoditi. Ministarstvo finansija je predložilo Vladi da se akcize na domaća alkoholna pića ne povećavaju. Višenedeljna strepnja onih koji peku rakiju, a možda još veća onih koji je piju, pokazala se bezrazložnom. Država uopšte neće povećati akcize na domaća alkoholna pića, a posebno ne za 200 dinara po litru, kako se pričalo.