ХОЛАНЂАНИ ХЕНИ И ЈАН ПРИЈАТЕЉИ АПАТИНА

APATIN DRUŠTVO VESTI

Лето је време кад 56. годишњи Јан Стал и три године старија Хени ван дер Берг планирају пут из свог Ермелоа код Утрехта у Холандији до Апатина. Тако је већ непрекидно 30 година. Домаћин им је наш суграђнин Сретен Узелац. – Наше пријатељство је почело још 1986. године кад сам ја као млад угоститељ био ангажован на хрватском приморју. Тад сам пришао њиховом столу да их услужим, и само неколико речи је било довољно да се створи искрено пријатељство за цео живот- присећа се Сретен Узелац, познати апатински конобар који је недавно у пензију отишао као радник Бање Јунаковић. Од тада до данас, сваке године Хени и Јан су сваког лета драги гости у његовом дому који је уједно приватни музеј старина са преко хиљаду експоната, од рибарских до плојлопривредних алата.

Холанђани долазе аутом а са собом обавезно понесу бицикле од којих се не раздвајају. Са овим популарним превозом у Холандији за све ове године прокрстарили су целом Бачком уздуж и попреко. – Мало је да кажемо како се овде осећамо као у својој кући. Сретен и његови укућани су нам као породица, а и људи су овде дивни. Наилазимо само на осмехе, сви су спремни да угосте и почасте. Зато сваке године уместо ексклузивних летовалишта ми летујемо у Апатину, каже Јан а Сретен преводи.

Они су иначе хуманитарци и томе су посветили цео живот. Јан је организатор активности за лица ометена ну развоју и сваки дан на посао иде бицклом пуних 25 километара у једном правцу. У целој тој причи Хени је неговатељица, па они сву своју љубав усмеравају ка овој деци. Јан је и страствени колекционар олдтајмера. Мало рукама, мало с преводом сазнајемо да је власник Шевролета из 1959. године по који је ишао чак у Колорадо. Ту је и колекција старих БМВ мотора. И сад следи оно најлепше: Сваке године Јан и његови пријатељи, колекционари, један дан своја возила стављају у службу деце ометене у развоју. –То нам је највећи ужитак кад усрећујемо децу. Планирамо једне године да ову акцију органзујемо у Апатину-каже Јан, док његов домаћин Сретен, додаје да ће тада широм отворити врата и угостити Јанове пријатеље.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *