СТИПЕНДИЈЕ ЗА УЧЕНИКЕ КОЈИ УПИШУ ГИМНАЗИЈУ

APATIN DRUŠTVO VESTI

Општина Апатин од ове године по први пут почиње са доделом стипендија ученицима који упишу неку од средњих школа са територије општине Апатин. Програм стипендирања ученика резултат је спровођења акционог плана којим је планиран развој и оснаживање средњошколског центра у Апатину. 

За ученике који остваре просек 4,60 па навише одобрено је 5.000 динара месечно, док ће 3.000 динара месечно добијати ученици слабијег материјалног стања, а који су остварили просек преко 3,00. Општина ће у оквиру сета мера за двадесет ученика ван територије општине Апатин обезбедити бесплатан смештај и исхрану у Дому ученика који се налази у оквиру Техничке школе, а обезбеђена су и средства за бесплатан превоз оних ученика из других места који желе да похађају неку од средњих школа у Апатину.

-Како младе мотивисати да се школују у Апатину него стипендијама. Ово ће позитивно утицати на ученике већ ове године, а још више у наредним годинама. Ученици који ове године не добију стипендију уколико постигну одличан успех добиће стипендије у наредној години, рекао је Милан Дражић, директор Гимназије и стручне школе „Никола Тесла“ Апатин.

Од 2017. године локална самоуправа улаже значајна средства за реновирање зграде, учионица, спортских терена и околине.

Сви спортски терени су нови и реновирани, од одбојкашког, кошаркашког, за рукомет и мали фудбал до тениског терена. Спортска сала је једним делом реновирана из донаторских средстава, другим из средстава за које смо конкурисали и трећим делом захваљујући помоћи локалне самоуправе. Надам се да ћемо у следећем периоду обновити котларницу и прећи на еколошки прихватљивије грејање. Морамо опремити и два кабинета у којима се одвија настава за архитектуру, информатику и рачунарство. Ових дана смо добили око пола милиона динара за реконструкцију подова у неколико учионица. Наша школа пружа максималну подршку свим ученицима који се баве ваншколским активностима, од предметних секција до спортских, нагласио је директор Дражић.

НОВА ШКОЛА – СТАРИ СМЕРОВИ

Након одлуке Покрајинске владе да се због недовољног броја уписаних ученика угасе две апатинске средње школе, дана 1. септембра 2019. године формирана је нова школа која је задржала све смерове претходних. Новоформирана Гимназија и стручна школа „Никола Тесла“ задржала је општи смер и смерове техничара за обликовање намештаја и ентеријера, као и смер архитектонски техничар.

-Основни разлог за формално расформирање две и формирање једне школе био је мали број уписане деце. Од 1995. године када се у Апатину догодио нагли прилив становништва услед војних операција „Олуја“ и „Бљесак“ у Хрватској имали смо четири генерацијска одељења уписана у Гимназију и три одељења Средње стручне дрвопрерађивачке школе. За ових 25 година становништво Апатина се смањило за тридесет процената, а природни прираштај се преполовио. Сем тога, Сомбор има велики број школа које представљају јаку конкуренцију. Ове године смо од Министарства просвете тражили да, према плану, имамо два одељења Гимназије општег смера и једно одељење од тридесет ученика техничара за обликовање намештаја. За наредну школску годину ћемо тражити и смер архитектонски техничар, објаснио је Милан Дражић.

Када ученици бирају средњу школу коју ће похађати важно је да она својим квалитетом задовољава све неопходне критеријуме стицања квалитетног знања. Према статистичким подацима апатинска Гимназија је, после Гимназије „Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада, најбоља у односу на број ученика који је уписују и успеха којим завршавају школу. Апатински гимназијалци остварују боље резултате од ученика из Бачке Паланке, Руског Крстура, Оџака, Сомбора.

У узрасту од 14-15 година када деца уписују средњу школу важно је да родитељи знају да је школа сигурна и да имају контролу над њиховим успехом, испуњавањем обавеза и посвећености школовању. Последњих година друштво се променило, права деце су далеко већа и, чини ми се, да се велик број родитеља није снашао у овој ситуацији. Деца у тим годинама нису довољно зрела и немају довољно информација шта заиста желе бити у животу. Наша школа нуди квалитетно опште образовање за уписивање на факултет када буду знали који смер желе. У свакој генерацији имамо победнике из страних језика, математике, физике, књижевности, спортова… И сигурност деце у нашој школи је на високом нивоу. Веома ретко имамо инциденте, школа има видео надзор, а ученици брзо прихватају правила понашања, каже Дражић.

Одлични ученици озбиљније схватају школске обавезе, али појединци сазревају касније. Стога се поставља питање да ли Гимназија нуди и ученицима који нису одлични могућност да се, у неком каснијем периоду, припреме за факултет? Директор Милан Дражић категоричан је да његова школа помаже и деца чије су амбиције на нешто нижем нивоу.

-Генерално, стручне школе, ако нису гимназијског типа и четворогодишње, уписују децу са нешто слабијим успехом. У нашој школи помажемо деци да прошире своја интересовања и повећају амбиције. Јер чињенице потврђују да што се човек више школује боље је касније плаћен у животу и квалитетније живи, тврди Дражић.
Он је позвао родитеље и ученике да посете апатинску гимназију и распитају се о позитивним странама школе пре него што се њихова деца одлуче за неке друге школе и подсетио да увек постоји могућност да се дете после пола године пребаци у другу школу уколико није задовољно.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *