СРПСКО-РУСКИ ЦЕНТАР “МАЈАК” У АПАТИНУ ОРГАНИЗОВАО ХУМАНИТАРНУ АКЦИЈУ

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Српско-руски центар “Мајак” из Новог Сада у сарадњи са апатинским Центром за социјални рад организовао је хуманитарну акцију у којој су за две породице са територије општине обезбеђени веш машина, бојлер и друга материјална средстава вредности око 100.000 динара. Социјално угроженим породицама донацију су уручили Владимир Пребирачевић директор Српско-руског центра “Мајак”, специјални саветник пуковник у пензији Сретен Егерић и Апатинац Ђуро Медић координатор “Мајака” за Западнобачки округ. Са директорком апатинског Центра за социјални рад Николином Сучевић ово удружење је потписало протокол о сарадњи који предвиђа даљи заједнички рад и сарадњу на пружању помоћи онима којима је то потребно.

-Српско-руски центар “Мајак” је организација која постоји више од три године и која се између осталог бави хуманитарним акцијама. Данас смо овде поводом тога, између осталог да потпишемо уговор о сарадњи са Центром за социјални рад из Апатина, са којим смо реализовали хуманитарну акцију за две породице. Наш центар се између осталог бави и разним културним активностима, обележавањем битних датума из српске и руске историје,или државних празника. Имамо одличну сарадњу са многим руским организацијама и многим домаћим организацијама, а посебно бих истакао одличну сарадњу са Руском амбасадом овде у Србији изјавио је Владимир Пребирачевић (директор) Српско-руског центра “Мајак”.

-У сарадњи са Центром за социјални рад дошли смо до корисника којима је потребна помоћ, тако да смо за једну породицу обезбедили бојлер и пратеће водоинсталатерске радове, попут цеви за инсталације, а за другу породицу са шесторо деце, веш машину која им је неопходна. Ова породица добиће и помоћ у виду кућне хемије и средстава за децу. Прва породица је приликом прве посете добила помоћ за пелене, и оно основно када смо утврдили у каквим условима живе, каже Пребирачевић и додаје да је ово само једна у низу хуманитарних акција коју ово удружење спровело у последњем периоду.

-Где год имамо наше представнике, трудимо се да на том терену помогнемо некој породици и то није једна акција, то је наша континуирана активност, негде четири пута годишње у сваком региону да се одржи. Наша организација тренутно броји преко три хиљаде чланова, и тај број се константно повећава, чланство се шири, имамо и ван Србије своје представнике, у Републици Српској и Црној Гори. Свуда смо распрострањени и многи региони су сада у оснивању. Наш рад је примећен, имамо добру сарадњу са институцијама и са организацијама. Људи нам прилазе и веома брзо и једноставно могу да се укључе у наш рад, поручио је Пребирачевић.


Директорка апатинског Центра за социјални рад Николина Сучевић се захвалила Српско-руском центру “Мајак” на томе што препознали институцију ЦСР као сарадника у реализацији њихових хуманитарних активности.

-Желим пре свега да похвалим гест, укључивање организација у помоћ заједници и помоћ угроженим породицама. Данашње потписивање протокола о сарадњи представља круну наших досадашњих активности које смо имали, као што је господин Пребирачевић већ рекао, у ранијим контактима везано за одабир социјално угрожених породица којима је помоћ потребна. Они су нама изнели идеју, средства са којима располажу, изнели којој групи је намењена ова помоћ, одлучили смо се заједно да то буду вишечлане породице, и ја сам посебно захвална зато што су ово породице, које су заиста и социјално и материјално угрожене где је Центар више пута помагао и у побољшању услова становања и задовољавања основних животних потреба, али просто оно што ви можете да донесете заједно са својим чланством и са својом организацијом, јесте и ширење те идеје о солидарности о међуљудској подршци и помоћи поред оног што је њима најважније, а то је та материјална подршка коју добијају од вас тако да вам се још једном захваљујем, поручила је директорка Николина Сучевић. Специјални саветник Српско-руског центра “Мајак” за Западнобачки округ, Ђуро Медић најавио је и друге хуманитарне акције на територији општине Апатин и позвао Апатинце да се придруже активностима које овај Центар планира у округу.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *