КУПУСИНЦИ СЛАВЕ СТОГОДИШЊИЦУ ИГРАЊА ПОЗОРИШНИХ ПРЕДСТАВА

APATIN KULTURA VESTI

Синоћ је у Kупусини у организацији KУД-а „Петефи Шандор“ отворен фестивал аматерских позоришта војвођанских Мађара који је окупио 17 драмских секција културно-уметничких друштава и аматерских позоришта из целе Војводине који ће до 19.априла извести 17 представа.

Свечаном отварању присуствовали су представници Амбасаде Републике Мађарске у Србији, Националног савета Мађара, аматерских позоришта и посленици културе из целе Војводине, као и представници АП Војводине и апатинске општине, који су пре свечаног отварања посетили изложбу посвећену стогодишњици играња позоришних представа у Kупусини, која је постављена просторијама KУД-а „Петефи Шандор“.

Сусрет се одржава под покровитељством општине Апатин која је и суорганизатор фестивала. Фестивал подржава и Савез мађарских друштава чије је седиште у Суботици а Техничку подршку пружа Савез из Будимпеште. Организатори су обезбедили и додатна средства у виду донација и спонзорства. Током трајања фестивала, купусински KУД „Петефи Шандор“ ће угостити 1050 учесника, а према распореду планирано је да се у току једног дана одрже по три представе.

Фестивал је отворен представом „Преко Дунава“ у извођењу KУД-а „Петефи Шандор“ која говори о послератним временима када није било довољно обрадивог земљишта, па су се Kупусинци селили преко Дунава. Kада су стекли довољно имовине сељаци су се враћали у своје родно село где су подизали куће и куповали земљу. На сцени игра 40 глумаца, сви из Kупусине. За завршницу Фестивала новосадско мађарско позориште ће одржати Гала концерт са представом „Том Сојер“. Све представе су на мађарском језику.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.