СПОРТСКИ РИБОЛОВЦИ ПЕТИЦИЈОМ ТРАЖЕ ТРАЈНО УКИДАЊЕ ПРИВРЕДНОГ РИБОЛОВА

APATIN EKONOMIJA SOMBOR SRBIJA SVET VESTI

Спортски риболовци Западнобачког округа и околине покренули су вечерас петицију којом траже хитну обуставу привредног риболова на реци Дунав у Специјалном резервату природе „Горње Подунавље“ због, како наводе, катастрофалних последица по активности и делатности које се овде обављају.

У саопштењу се наводи да привредни рибари не подлежу никаквој контроли и да се без поштовања односе према наведеном подручју, без ограничења улова, врста, броја, поштовања ловостаја, зоне забране риболова, мрестилишта, зимовника, итд. Неконтролисани провредни риболов има несагледиве последице по ретке и заштићене животињске врсте (орао белорепан, црна рода, видра, …). Угрожен је екосистем општине Апатин, Сомбора, региона, као и општина Куле, Оџака, Врбаса, Бачке Тополе и Суботице. Овакви поступци претња су за рекреативне и спортске риболовце и њихова удружења, који уредно плаћају дозволе за лов, држање опреме, такмичења, као и за пословање свих  организација које су везане за легалан спортски и рекреативни риболов.

У петицији стоји да је угрожен и сам управљач СРП „Горње Подунавље“ јер су његове законске активности на заштити и унапређењу овог привредног добра у колизији са оваквим обављањем привредног риболова, како у локалном тако и у контексту прекограничне сарадње.

Петицијом се захтева хитан увид  и контрола стања, утицај привредног риболова на природнин резерват, разговор са представницима свих заинтересованих страна, као и трајну забрану обављања било каквог привредног риболова на овом подручју; повећање броја рибочувара и појачану контролу терена до испуњења услова.

Из удржења УСР Буцов позивају све незадовољне рекреативне и спортске риболовце као и љубитеље Дунава и природе да дођу у просторије удружења и потпишу петицију.

3 thoughts on “СПОРТСКИ РИБОЛОВЦИ ПЕТИЦИЈОМ ТРАЖЕ ТРАЈНО УКИДАЊЕ ПРИВРЕДНОГ РИБОЛОВА

  1. Ови је сасвим исправно!! Ево зашто,,треба да се зна од које и до које величине мође да се лови риба,Сом,Шаран,Смуђ,КечигаДеверика итд,до ове бабушке,гргечи,плантике и остала бела риба не спада у заштиту.
    Када погледамо који се Сомови,Шарамни велике величине лове,а та велика риба може дивести до доброг рамножавајна сорти риобе онда се ово врло радо треба усвоити!!

  2. Peticiju da potpisu samo oni “pecarosi” koji nisu prodavali ribu restoranima, nosili ribu kuci ispod mere , naravno matice prodavali ribnjacima , potkacivali, skidali smudja sa gnezda itd . A tih je veoma mali broj 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *