SPEKTAKL U NAJAVI- OSNOVCI ORGANIZUJU DEČIJU OLIMPIJADU 29.MAJA

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Povodom završetka obrazovno-vaspitnog projekta „Čitalići 2018“, učenici Osnovne škole „Žarko Zrenjanin“ iz Apatina organizovaće u utorak, 29. maja od 10:00 časova na platou ispred Starog Šarana – „Dečiju olimpijadu“, sportsku manifestaciju posvećenu tradicionalnim takmičarskim disciplinama.

-Veoma uspešan projekat „Čitalići 2018“ završavamo sa dečijim igrama. Rešili smo da to budu dečije tradicionalne igre u kojima će se deca od prvog do četvrtog razreda takmičiti u sedam disciplina, skoku u vis i dalj, trčanju u džakovima i na štulama, bacanju kamena sa ramena, trčanju preko brvna i nadvlačenju konopca, izjavila je učiteljica Snežana Panković, koordinator ovog projekta.
Ona je dodala da na takmičenju učestvuju 24 ekipe sa po deset članova koje će činiti predstavnici odeljenja od prvog do četvrtog razreda.

-Ekipe su izvlačile imena inspirisana po životinjskim vrstama koje obitavaju u prirodnom rezervatu „Gornje Podunavlje“. Deca imaju zadatak da izabrane životinje, prouče, istraže i nacrtaju kao obeležja svoga tima, otkrila je Pankovićeva.

U organizaciji ove manifestacije, pored osnovne škole učestvuju i Kancelarija za Mlade kao i Opštinska uprava. Dečiju Olimpijadu pomogli su i razni sponzori, prijatelji koji učestvuju u izradi rekvizita, donacijom suncobrana i osvežavajućih napitaka.

Podsećamo, projekat „Čitalići 2018“ pored negovanja i razvijanja veština čitanja i pisanja posvećuje pažnju srpskoj kulturnoj baštini i negovanju ćiriličnog pisma, bogatstvu govora i dijalekata i razvijanje svesti o njihovom značaju.

Učenici Osnovne škole „Žarko Zrenjanin“ istraživali su stare predmete i običaja krajeva Like i Krajine, arhaizame, priče, narodne običaje i umotvorine koje su krunisali nastupom i izložbom pod nazivom (Ne)zaboravljeno blago moga kraja.

Mališani su u ličkim narodnim nošnjama predstavili stari običaj okupljanja (prela), spremanja hrane, pevali i igrali, a za svoj trud su zaslužili višestruke aplauze publike.