PRVOG DANA DEČIJEG STVARALAŠTVA PREDSTAVLJENA KINA, RUSIJA, FRANCUSKA I ZEMLJE AFRIKE

APATIN KULTURA VESTI

•OVOGODIŠNJI SLOGAN MANIFESTACIJE „SA DETETOM KROZ SVET“.

Sinoć je u Domu kulture počela 22. manifestacija Dani dečjeg stvaralaštva, pod sloganom „Sa detetom kroz svet“. Nastupilo je 128 mališana iz apatinskih objekata u Blok-u 112 i ulici Petra Drapšina. Trodnevna manifestacija započela je intoniranjem himne, a prisutnima se obratila Biljana Mandić, direktor PU „Pčelica“ koja je podsetila da dečija mašta može puno toga, i da su deca otvorena za svet, a sa tim svetom treba ih upoznati.

– Temu smo odabrali u dogovoru sa svim vaspitačima. Tokom dvadeset i dve godine mnogo toga smo imali, obradili i prikazali, pa smo ove godine zajednički odlučili da to budu zemlje sveta. Ali, ne samo kao puki prikaz nego kroz potpun dečji doživljaj te zemlje. Deca uče kojim se jezikom govori, kakva je kultura u određenim zemljama, kakva ishrana, gde se nalaze, šta ih odlikuje, kako mališani uče u drugim zemljama, zabavljaju se. Na ovaj način razvijamo kod dece poštovanje prema drugima, svest da nije dovoljno reći da si najbolji nego na tome treba raditi i o tome trebaju i drugi prosuditi, dakle, realan odnos dece prema sebi, rekla je Biljana Mandić za Radio Dunav.

Juče su predstavljene Rusija, Kina, Francuska i zemlje Afrike, a danas će se u dva bloka predstaviti deca iz objekata u Apatinu koja će prikazati Srbiju, Indiju, Havaje, Afrika, Španija i Grčka. Sutra, uz apatinsku decu, predstaviće se i deca iz Svilojeva, a na programu je predstavljanje Srbije, Amerike, Rusije i Španije.

Svečanom otvaranju prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave na čelu sa predsednikom opštine Milanom Škrbićem, mališani iz objekata u Apatinu, njihovi vaspitači, roditelji, direktori srednjih škola, javnih ustanova, direktori i stručni saradnici predškolskih ustanova Odžaka i Kule i brojni građani.

U okviru programa u petak će u Galeriji „Meander“ biti otvorena izložba pod nazivom „Dečja mašta“. Izložene radove pripremila su deca i vaspitači iz svih objekata Ustanove.

autor: Mara Vuković