“NEZABORAVLJENO BLAGO MOGA KRAJA”- OSNOVCI ODRŽALI MINI “LIČKO PRELO” (FOTO)

APATIN KULTURA VESTI

Lepotu ličkih narodnih običaja, kola, kazivanje priča, folklora i izvorne srpske pesme, pokazali su u Osnovnoj Školi Žarko Zrenjanin, veseli i razdragani mališani, učenici četvrtog razreda, učiteljice Vere Pinćir.

Devojčice i dečaci ovog odeljenja, njih dvadesetak, večerašnjim nastupom u višenamenskoj sali OŠ obeležilo je kraj obrazovno-vaspitnog projekta „Čitalići 2018“.

Ovim projektom se pored negovanja i razvijanja veština čitanja i pisanja, najviše pažnje posvetilo i ljubavi prema srpskoj kulturnoj baštini i negovanju ćiriličnog pisma, bogatstvu govora i dijalekata i razvijanje svesti o njihovom značaju.

Uz svesrdnu pomoć učiteljica, Snežane Panković i Vere Pinćir deca su istraživala stare predmete i običaja krajeva Like i Krajine, arhaizame, priče, narodne običaje i umotvorine koje su krunisali večerašnjim nastupom i izložbom pod nazivom (Ne)zaboravljeno blago moga kraja.

Mališani su u ličkim narodnim nošnjama predstavili stari običaj okupljanja (prela), spremanja hrane, pevali i igrali, a za svoj trud su zaslužili višestruke aplauze prisutne publike, mahom roditelja i prosvetnih radnika ali i predstavnika lokalne samouprave koji su svojim prisustvom podržali mališane.

Majke i bake su za ovu priliku pripremile uštipke sa basom, kupus sa suvim mesom, čvarke, proju i pogače kao i brojne druge đakonije u kojima su gosti uživali nakon programa.

U projektu „Čitalići 2018“, pored Vukove nedelje, organizovane su kaligrafske radionice u kojima je učestvovalo oko 250 učenika i 12 nastavnika.