SMILJANIĆ:BILO JE POTREBNO 10 GODINA DA OD POČETNE IDEJE RTC-a VIDIMO PRVE FABRIKE A USKORO I RADNA MESTA

APATIN DRUŠTVO EKONOMIJA SOMBOR SVET VESTI

Sva prenoćišta u Apatinu su popunjena, u gradu se nalazi preko 140 radnih mašina, bagera , kamiona, rovokopača, miksera za beton i pumpi.Apatin je jedno veliko gradilište rekao je Smiljanić
Gradonačelnik Apatina Dr Živorad Smiljanić izvestio je novinare o svim investicijama koje se trenutno vode u Apatinu ili tek trebaju biti započete.
On je tom prilikom istakao da je grad praktično okupiran mnogim građevinskim firmama koje trenutno izvode radove te da mnoga gradilišta lično i obilazi.
– Obišao sam sa direktorom “Kalcedonije” objekat koji ova kompanija trenutno gradi u industrijskoj zoni, u pitanju je fabrika od 18000 m2. Svojom veličinom deluje veoma impozantno, drago mi je da će tu uskoro početi raditi 200 naših sugrađana.
Nabrajajući potencijalne projekte Smiljanić je rekao da su se Opštinskoj upravi javili investitori iz Finske koji bi trebali da izmeste proizvodnju u Apatin.-Pored Finaca pregovaramo sa dve kompanije iz Italije jedna se bavi proizvodnjom kožne galanterije i zaposlila bi 200 radnika, druga kompanija bi proizvodila elastične komponente za novu fabriku “Fleš” konzorcijuma i reč je o značajnom broju ljudi koji bi bili zaposleni u tom pogonu.Kompanija “Lumberlajn” završava svoj objekat za proizvodnju pločastih materijala , oni proizvode nameštaj za hotele ali i materijale za industriju nameštaja, oni su već krenuli sa intervijuima za radna mesta rekao je Smiljanić.
-Dozvole za izgradnju ribnjaka i plastenika u Svilojevu su gotove a sa istim investitorom razgovaramo o izgradnji termoelektrane na solarni pogon snage 1 megavata.Ovih dana kreće izgradnja drumskog terminal u RTC-u rekao je gradonačelnik.-Dobili smo 142 miliona dinara od Pokrajinskog sekretarijata za energetiku za izgradnju javnog skladišta u Prigrevici za biomasu.Nakon što su mediji objavili ovu informaciju, javila nam se firma “SNB gradnja” iz Subotice koja u Prigrevici želi da izgradi fabriku za proizvodnju peleta od biomase , oni nameravaju zaposliti oko 50 meštana Prigrevice.
-SIEPA nam je poslala jednu kompaniju iz Austrije koja se bavi preradom kože i proizvodnjom kožne galanterije , treba im 15-20 hektara zemljišta za izgradnju pogona i zaposlili bi 1000 radnika.Aktuelna je i kupovina nekadašnje “Korpare” od strane jedne Hrvatske firme iz Sinja koja bi na tom prostoru podigla fabriku za proizvodnju donjeg veša, reč je o 200 radnih mesta.
-Stvari su krenule sa mrtve tačke , ukupno 10 godina je trebalo da od početne ideje RTC-a dođemo do ovoga gde smo danas, opštinska uprava svakodnevno nastoji da privuče strane investicije.”Želim da napomenem da “Apatinska pivara” intezivno gradi fabriku za otpadne vode a paraleno su urađeni i kolektori za odvod otpadnih voda grada.Projekti opremanja RTC-a su proglašeni za najbolje kod Evropskih fondova, očekujemo oko 5 miliona iz tih izvora rekao je gradonačelnik.
-Ono što nas najviše u ovom momentu muči je raspisivanje međunarodnog tendera za izgradnju luke, investititori su poznati, položene su i bankarske garancija a administracija je zakazala. Jedina svetla tačka u ovom problem je ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović koja se zalaže da svojim autoritetom obezbedi opštini Apatin ubrzanje neophodne procedure. Reč je o sposobnoj i obrazovanoj ženi koja razume u čemu je problem.Mogu vam samo reći da je nakon naših razgovora došlo do ozbiljnih pomaka u Agenciji za upravljanje lukama.Dobili smo uveravanja da će Lučka kapetanija koja deluje u sastavu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ostati u Apatinu, a dogovoreno je da se ponovo razmotri i projekat revitalizacije pruge Apatin-Sonta.
“Završili smo pijacu a uskoro će i trg biti gotov.Sa zamenom nekoliko preostalih kilometara azbestno-cementnih cevi Apatin će biti kompletno komunalno opremljen.Raskinućemo ugovor sa izvođačem radova na Wellness centru i raspisati novi tender za završetak radova.Prostor nekadašnje pijace u ulici Petefi Šandora će biti uređen kao i prvi deo, uradićemo paterno uređenje ovog prostora i izgraditi dovoljan broj parking koji bi koristio za sve potrebe koje ima uži centar grad rekao je na kraju gradonačelnik.

RTC-Izgradnja Fabrike Fleš Srb d.o (2)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *